Връзки за достъпност

Извънредни новини

Нови "религиозни насоки". Талибаните забраниха жени да участват в телевизионни продукции


Талибаните в Афганистан наредиха на телевизионните канали в страната да спрат да показват продукции с участието на актриси. Освен това режимът им задължи телевизионните журналистки да носят ислямски хиджаб.

Става въпрос за нови „религиозни насоки“ издадени в неделя от Министерството за насърчаване на добродетелта и борба с порока.

Институцията разпореди още телевизиите да не излъчват филми или развлекателни програми, които биха могли да обидят или унижат някого, както и да противоречат на ислямските принципи на талибаните.

Всички филми или програми, показващи пророка Мохамед или други уважавани личности, също са забранени от новата директива. Тя забранява и показването на мъже, които не са облечени според изискванията на ислямистите.

„Това не са ограничения върху свободата на изразяване, а няколко прости принципа“, каза пред Радио Свободна Европа Акеф Мохаджер, говорител на министерството.

След свалянето на международно признатото правителство в Кабул в средата на август, талибаните заявиха, че ще проявят повече умереност, отколкото по време на бруталното си управление от 1996 до 2001 г. Тогава моралната полиция наложи строго тълкуване на Корана.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG