Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Без суета и компромиси". Светлана Янчева във филма "Страх"


Актрисата Светлана Янчева във филма "Страх", номинацията на България за чуждоезичен филм на наградите Оскар през 2022 година.
Актрисата Светлана Янчева във филма "Страх", номинацията на България за чуждоезичен филм на наградите Оскар през 2022 година.

Тя е позната като самокритична и ерудирана актриса с „профил“ Чехов. Не обича да губи времето на аудиторията си, нито своето. Всичко това я прави една от най-обичаните актриси в България.

Става дума за Светлана Янчева, която изигра главната роля в тазгодишната номинация на България за наградите Оскар за чуждоезичен филм – „Страх“. Той може да бъде видян в българските кина от 19 ноември, а негов режисьор е Ивайло Христов.

Ролята на Янчева в „Страх“ се оказва и една от най-успешните ѝ на екрана. През 2020 година тя получава наградата за най-добра женска роля на фестивала „Златна роза“ за „откровено и сурово пресъздаване на сложен образ без суета и компромиси“.

Критерият, по който Янчева избира ролите си, е дали те я развиват. „За мен е важно да е нещо ново, да е някакво предизвикателство и да не е клишето, в което много често се случва така, че те набутват“, казва тя пред „Под моста“.

Може да се каже обаче, че е по-взискателна към своите изпълнения, колкото към самите роли. „Разбирам кога играя, кога не съм истинска, имам едни мои си неща, които много добре познавам и които ме издават“, казва тя пред "Импресио".

Подготовката ѝ се случва по всяко време и по най-различни начини – докато слуша музика или тича, а понякога черпи идеи дори от сънищата си.

„Нямам изградена система. Влезе ли ми в главата нещо, което ме занимава, то ми е като фон през целия ден“, казва Янчева в интервю пред режисьора Ани Васева.

С някои от най-големите си предизвикателства като актриса тя се среща в Театрална работилница „Сфумато“, където дълго време работи с Маргарита Младенова и Иван Добчев.

В същото интервю например Янчева разказва за експериментални опити да пресъздадат „Сто години самота“. Те обаче се оказват неуспешни, тъй като героите в магическия реализъм на Габриел Гарсия Маркес са „мистериозни, нечовешки създания“.

Сред любимите ѝ драматурзи са Достоевски, Ибсен, Бекет, но „номер едно“ за нея е категорично Чехов. „Започнах да играя Чехов – „Вуйчо Ваньо“, „Три сестри“, „Чайка“ два пъти. Няма друга драматургия, в която актьорът може наистина да се удави много лесно или направо да полети“, казва тя.

Светлана Янчева е родена в Бургас, където още като малка се записва в детска театрална школа. Преди това опитва и музикалния си талант, но нещата се объркват.

„Бях на пет, когато ми направиха прослушване за пиано и цигулка. Казаха, че трябва да свиря на цигулка, аз се разревах... Мислех, че е нещо адски обидно, защото исках на пиано! Свирих малко, но вкъщи нямахме пиано... После се разболях и - край с музиката“, разказва тя пред „София Лайв“.

По-късно през 1986 година завършва актьорско майсторство в НАТФИЗ, а през 1989 добива популярност с ролята си във филма „Аз, графинята“.

Работила е с някои от най-добрите български театрални и филмови режисьори и е била част от екипа на редица театри, сред които „Сфумато“, „Театър 199“ и Народен театър „Иван Вазов“.

XS
SM
MD
LG