Връзки за достъпност

Извънредни новини

Пожар в мина в Сибир взе 11 жертви. Десетки хора са блокирани вътре


Спасателни работи при мината "Листвяжная", Кузбаски регион.
Спасателни работи при мината "Листвяжная", Кузбаски регион.

Най-малко 11 души са били убити при експлозия във въглищна мина в Сибир, съобщиха местните власти. Според местните власти има 43 ранени, а десетки са все още в мината.

Става дума за мината "Листвяжная" в региона Кузбас. Властите твърдят, че експлозията е предизвикана от възникнал огън. Една от версиите е запалване на въглищен прах във вентилационната шахта, което е довело до разпространение на дима през вентилационната система.

"236 души са изведени на повърхността до момента", съобщиха от пресслужбата на Министерството на извънредните ситуации. Сутринта в мината е имало поне 287 души.

Според руски информационни агенции 39 човека липсват.

Губернаторът на Кемеровска област Сергей Цивильов каза, че "няма комуникация" с хората, които все още са вътре. Според сайта База е имало опити да бъдат спасени и останалите, но те са били неуспешни заради гъстия дим.

По думите на говорителя на Кремъл Дмитрий Песков президентът Владимир Путин е уведомен за случая и е разпоредил на местните власти да направят всичко възможно да ограничат щетите от трагедията.

Мината "Листвяжная" започва да работи през 2003 година. Експлозията се е случила на 250 метра дълбочина и не е предизвикала срутване.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG