Връзки за достъпност

Извънредни новини

Ваксината срещу COVID-19 на Pfizer е одобрена за деца над 5 години в ЕС


В Канада децата между 5 и 11 години също могат да се ваксинират срещу COVID-19
В Канада децата между 5 и 11 години също могат да се ваксинират срещу COVID-19

Европейската агенция по лекарствата препоръча ваксината срещу COVID-19 на Pfizer/BioNTech да бъде разрешена за деца между 5 и 11 години. Досега медикаментът се прилагаше при деца на и над 12-годишна възраст.

Ваксината Comirnaty на Pfizer/BioNTech беше първата одобрена за употреба ваксина срещу коронавирус в света. Тя се прилага в България от декември 2020 г.

При децата от 5 до 11 години дозата ще бъде по-малка - 10 мг вместо 30, както е за по-големите. Според съобщението на Европейската агенция по лекарствата клиничните проучвания са показали, че имунният отговор на ваксината при по-малка доза в тази възрастова група е същата както по-голямата доза при тази на младежи между 16 и 25 години.

Решението на европейския лекарствен регулатор идва след подобно решение на Центъра за контрол и превенция на заболяванията на САЩ (CDC) по-рано през ноември и малко повече от месец след подаване на заявлението от страна на Pfizer/BioNTech.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG