Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Наслаждавах се на всяка минута." Тина Търнър на 82


Тина Търнър през 1989 г.
Тина Търнър през 1989 г.

Тя стана звезда на 20. На 30 избяга от насилието и започна нов живот. На 40 беше отново на върха. На 60 се сбогува с музикалната си кариера с грандиозно световно турне.

Днес Тина Търнър е на 82 и единственото, което иска, е да спи до късно и да прекарва време с близките си. Поне за това говори надписът на вратата на дома ѝ, на който пише „Моля без доставки преди 12 часа“.

Тина Търнър е една от легендите на поп и рок музиката. За своята 50-годишна кариера е продала повече билети за концерти от който и да е соло изпълнител в историята. Спечелила е редица награди, сред които 12 Грами, и е вписана два пъти в Залата на славата на рокендрола – веднъж съвместно с бившия си съпруг и сценичен партньор и веднъж като соло изпълнителка.

Тина Търнър през 1985 г.
Тина Търнър през 1985 г.

След края на шеметната си кариера прекарва дните си в къщата си в Швейцария, където спи до късно, грижи се за градината си и прекарва време с близките си. Вече не пее, освен в колата, когато припява на радиото.

Казва, че предишният ѝ живот не ѝ липсва, но продължава да твърди, че „нищо не може да се сравни с енергията на един концерт“.

„Наслаждавах се на всяка минута“, казва тя пред Венити феър през октомври 2021 г.

Тина Търнър е родена на 26 ноември 1939 година в Нътбуш, Тенеси. Рожденото ѝ име е Анна Мей Бълок. Започва да пее още като дете в църковен хор. Когато е на 16, се мести в Сейнт Луис, Мисури, където за пръв път среща бъдещия си съпруг Айк Търнър през 1956 г.

Тя започва да пее в неговата група, а той ѝ измисля псевдонима Тина. Айк и Тина Търнър стават известни с изпълненията си на живо, а след това идват хитът A Fool in Love, който оглавява класациите, а след него и River Deep – Mountain High, Proud Mary и Nutbush City Limits. Двамата се женят през 1962 г.

Тина Търнър през 2009 г.
Тина Търнър през 2009 г.

В своята автобиография от 1986 г. Тина Търнър разкрива, че през годините на съвместен живот с Айк Търнър е била жертва на домашно насилие. Тя разказва за случаи, в които той е заливал лицето ѝ с горещо кафе, удрял я е така, че е чупил челюстта ѝ. Той дори регистрира името Тина Търнър като защитена марка, така че ако тя да го напусне, да може да бъде сменена с друга „Тина Търнър“.

Тина напуска Айк през 1976 г. Тръгва си след побой, с 36 цента в джоба и затънала в дългове. Никой от продуцентите, който е работил с нея и Айк, не е бил заинтересован от това да помогне на 37-годишна чернокожа жена да изгради солова кариера, казва тя пред Ню Йорк таймс.

Първите ѝ стъпки като соло артист са в кабаретни представления в Лас Вегас, а след това пътува в Европа, където среща германския продуцент Ервин Бах, за когото се жени и с когото сега прекарва тихите следобеди в швейцарския си дом.

Тина Търнър през 2012 г.
Тина Търнър през 2012 г.

Преди да дойде ред на тихите следобеди обаче, за Тина Търнър идва първо големият успех. През 1983 г. тя записва кавър на Let's Stay Together на Ал Грийн, който достига върховете в няколко европейски класации.

След изненадващия му успех, Тина Търнър подписва договор за албума Private Dancer, който постига огромен успех. От него са продадени 10 милиона копия и се смята за най-успешния албум на Тина Търнър. Първата ѝ награда Грами е за песента от същия албум What's Love Got to Do with It.

Следват албумите Break Every Rule, Foreign Affair, Wildest Dreams и Twenty Four Seven и компилациите Simply the Best, All the Best, Tina! и Love Songs. Първата роля на Тина Търнър в киното е във филмовата версия на рок-операта „Томи“, а през 1985 г. участва в „Лудият Макс III“.

Тина Търнър слага край на кариерата си през 2009 г. след турнето, с което отбеляза 50 години на сцената.

Животът на Тина Търнър е вдъхновение за биографични филми и мюзикъл. През 1993 г. излиза филмът What's Love Got to Do with It, който разказва за отношенията между Тина Търнър и Айк и за насилието, което тя е преживяла. Документалният филм „Тина“ от 2021 г. разказва за живота и кариерата ѝ, а премиерата на мюзикъла „Тина“, вдъхновен от живота ѝ, е през 2018 г.

Въпреки че животът я изправя пред изпитания, Тина Търнър винаги успява да ги преодолее. Освен домашното насилие, тя се сблъсква и със здравословни проблеми. През 2013 г. преживя инсулт, след това беше диагностицирана с рак, а след това и с бъбречна недостатъчност. Съпругът ѝ Ервин Бах ѝ дари бъбрек през 2017 г.

Въпреки всичко това, Тина Търнър казва за себе си, че не иска да бъде възприемана непременно като „силна и непоклатима личност“, казва самата тя пред Ню Йорк таймс. „Имах ужасен живот. Но просто продължавах напред. Просто продължаваш напред и чакаш нещо хубаво да дойде“, казва тя през 2019 г. в интервю в дома си в Швейцария, редом до мъжа си, и сочи около себе си. „За мен дойде това.“

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG