Връзки за достъпност

Извънредни новини

Държавата ще продаде Vera Su, ако застрахователите не платят разходите по спасяването


Корабът Vera Su, Камен бряг, 20 октомври 2021.
Корабът Vera Su, Камен бряг, 20 октомври 2021.

Корабът Vera Su ще бъде продаден на търг, ако застрахователите не изплатят на държавата разходите по възстановяването му. Това каза транспортният министър Христо Алексиев на пресконференция в сряда.

Vera Su заседна до Камен бряг на 20 септември. За изтеглянето и прехвърлянето на товара му от изкуствения тор, складиран на борда, бяха направени няколко опита, но те бяха неуспешни и замърсиха морето. В крайна сметка плавателният съд беше изтеглен в края на октомври, повече от един месец след инцидента.

"Корабът Vera Su е поставен на сух док и ще бъде напълно възстановен, за да може да бъде плавателен", каза още Алексиев.

Vera Su е оценен на около 3 милиона лева, като застрахователят и собственикът му имат срок за изплащане от 14 дни, за да възстановят разходите. По думите на Алексиев той изтича през следващата седмица.

Неуспешните действия на местните власти доведоха до смяна на ръководството на Изпълнителна агенция „Морска администрация“.

Окръжната прокуратура в Добрич води разследване, по което са задържани капитанът и вторият помощник капитан. Двамата са обвинени, че са допуснали корабът да заседне и така са създали опасност за живота на други хора и за увреждане на чуждо имущество.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG