Връзки за достъпност

Извънредни новини

Таня Христова, която се бори всички деца да имат равен старт


Таня Христова
Таня Христова

Тя е родена в ромско семейство, но противно на стереотипите днес учи второ висше образование. Сега събира "кутии на доброто", с които да зарадва бедните деца.

През по-голяма част от живота си Таня Христова помага на хората. Първо като доброволка, каквато е от едва 10-годишна, а след това и в работата си, която се състои в това да помага на децата от уязвими общности да останат в училище.

Това една от основните ми ценности като човек – да помагам на хората в нужда.
Таня Христова

„Това една от основните ми ценности като човек – да помагам на хората в нужда“, казва Христова.

„Приемам това за своя мисия и го изживявам с всеки един човек, с когото се срещам.“

Сега 24-годишната Христова отново иска да помогне на децата в нужда от родния си град Котел. Този път – с т.нар. кутии на доброто. Идеята е хората да изпращат дарения, които да са опаковани като коледни подаръци и да стигнат до децата от уязвими общности или от семейства с ниски доходи около Коледа.

„Наблегнали сме на това [подаръците] да бъдат универсални, защото не знаем точно на кое дете ще паснат. Може да бъдат например шапки, шалове, ръкавици за зимния сезон. Ученически пособия, защото много от децата нямат свои собствени“, казва Христова пред Свободна Европа.

„Те мечтаят за тетрадка с бели листа.“

Целта на Таня Христова е децата от уязвими общности да имат равен старт и възможности за развитие. Тя смята, че за целта ключови са образованието и личният пример на хората около тях.

Самата тя е родена, израснала и продължава да живее в ромския квартал в Котел.

Аз съм ромка и противно на всички стереотипи и предразсъдъци вече карам второто си висше образование.
Таня Христова

„Аз съм ромка и противно на всички стереотипи и предразсъдъци вече карам второто си висше образование – магистърска степен“, казва тя.

„Всички в моето семейство са с висше образование – сестра ми, братовчедките ми. Всичко това е ценност на семейството. Моята баба е сред първите ромки, завършили средно образование и много години е работила като технолог в модния дизайн. Личният пример е това, което мотивира.“

От дете Христова се занимава с доброволчество. Започва да помага в клуба на Българския червен кръст в училището, в което учи.

“През цялото време, когато учех, работех - винаги съм намирала време за доброволчество”, казва тя и посочва, че подкрепата на близките ѝ е ключова за пътя, който е избрала. “Семейството ми винаги много ме подкрепя в това, което правя. Те са основните доброволци в кампаниите ми.”

Заради доброволческите си инициативи Христова е номинирана за Млад европеец на годината - награда, връчвана от Фондация Schwarzkopf Young Europe. Конкретният повод е кампанията ѝ „Заедно ще се справим. С грижа за най-малките“ в началото на пандемията от COVID-19. Чрез нея тя успява да набере дарения и да подкрепи над 250 семейства в нужда с нужните за децата им пособия.

Последната си инициатива - “Кутии на доброто” - Таня Христова организира заедно с братовчедка си Мария Христова, която също съчетава ученето в университет с доброволчеството. Целта на младите жени е да помогнат на децата от уязвими групи и от семейства с ниски доходи в Котел и района, а желаещите да помогнат могат да изпратят даренията си на Мария и Таня Христови чрез куриерска фирма до офис в Котел.

Таня Христова работи като образователен експерт в Центъра за междуетнически диалог и толерантност “Амалипе”. В момента работи с мрежа от над 50 училища в областите Сливен, Ямбол, Пловдив, Хасково, като целта ѝ е да се бори с отпадането на децата от образователната система.

Работила е по редица проекти, свързани с гражданското образование и превенцията на ранните бракове и насилието над жени в уязвими групи. Една от инициативите ѝ, която е отложила заради пандемията, е в подкрепа на момичетата и жените от уязвими общности - „Да говорим“. Целта е била те да се срещнат с ролеви модели и да получат мотивация да се развиват.

Таня Христова е завършила Социален мениджмънт във Варна, а сега е студентка по криминалистика. Казва, че е избрала точно такава програма заради нарастването на детската престъпност - друг проблем, с който иска да се бори.

XS
SM
MD
LG