Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Нужен ни е политически консенсус". Никола Минчев е новият председател на парламента


Обща снимка на депутатите от 47-ото Народно събрание
Обща снимка на депутатите от 47-ото Народно събрание

47-ото Народно събрание официално започна работа в петък. От първоначалните речи на основните политически лидери стана ясно, че мнозинството от депутатите очакват през следващата седмица да се сформира коалиционно правителство.

Вече втора седмица преговори в тази посока текат между спечелилата изборите на 14 ноември нова формация „Продължаваме промяната“, БСП, „Има такъв народ“ и „Демократична България“. Ако това стане факт, опозицията ще оформят останалите три парламентарни групи – коалицията ГЕРБ-СДС, ДПС и „Възраждане“.

Това е третият пореден състав на Народното събрание, който се сформира през тази година, тъй като след редовните избори на 4 април и предсрочния вот на 11 юли депутатите не успяха да излъчат редовен кабинет. По традиция първият парламентарен ден започна с клетва на народните представители и речи от президента и лидерите на парламентарните групи.

Първото заседание на 47-ото Народно събрание
please wait

No media source currently available

0:00 0:00:56 0:00

Новият парламентарен шеф е адвокат на 34 години

След това беше назначен новият парламентарен председател – 34-годишният адвокат от „Продължаваме промяната“ Никола Минчев. Той беше избран със 158 гласа „за“, един „против“ и 72 „въздържал се“. Освен от четирите партии, които преговарят за коалиционно споразумение, той получи подкрепа и от групата на ДПС, която първо поиска 30-минутна почивка, за да обмисли номинацията му.

За зам-председатели бяха избрани Мирослав Иванов от „Продължаваме промяната“, Росица Кирова от ГЕРБ-СДС, Мукаддес Налбант от ДПС, Кристиан Вигенин от БСП, Ива Митева от „Има такъв народ“, Атанас Атанасов от „Демократична България“ и Цончо Ганев от „Възраждане“, който беше единственият друг номиниран за председателския пост.

„Българският парламент не е просто място, където се творят законите, а върховната институция, която със своята дейност обезпечава функционирането на всички сфери в обществения живот – от гарантирането на правата и свободите на гражданите до това да изведе българското общество до заслужено челно място в Европа“, обърна се Минчев към колегите си.

Никола Минчев
Никола Минчев

Той ги призова да посрещат различията помежду си с уважение и изрази надежда Народното събрание „да бъде място за свободни и градивни дискусии, в които ние да създаваме тези закони, които да ускорят развитието на страната ни и да я направят пълноценен член на ЕС“.

Минчев е роден на 13 септември 1987 г. Завършил е 91-а Немска езикова гимназия в София, след което завършва право в Софийския университет "Св. Климент Охридски". Говори английски и немски език. Адвокатската му кариера започва в кантората "Джингов, Гугински, Кючюков и Величков", но името му вече не фигурира в сайта ѝ.

По-млади депутати с "нов поглед, нови идеи"

Първото парламентарно заседание беше открито от най-възрастния депутат. За разлика от предишните два пъти по-рано през годината, това не беше Мика Зайкова, защото този път тя не стана депутат от „Има такъв народ“. Сега това беше Силви Кирилов от същата парламентарна група.

Румен Радев и Илияна Йотова
Румен Радев и Илияна Йотова

„Време е да загърбим нашите лични и частно политически различия в името на националните и обществени интереси“, призова той и изрази задоволство, че вижда „толкова млади хора“ в парламента.

„Вярвам в младите, защото те носят нов поглед, нови идеи, енергия, свои цели, идеали и очаквания“, добави Кирилов и каза, че избирателите са поставили на депутатите „изключително важни и съдбовни задачи за разрешаване и ние трябва да оправдаем доверието с чувство за отговорност и мобилизация на нашите интелектуални способности и нашия морал за разрешаването им“.

"Демонтаж на прокурорския чадър над корупцията"

След клетвата на новите народни представители държавният глава Румен Радев се качи на парламентарната трибуна, за да се обърне към тях: „Нужен ни е политически консенсус на реформаторските сили и около необходимостта от устойчиво, реформистко, социално управление.“

По думите му загубата на доверие в политическата класа е проличала в ниската избирателна активност и затова партиите не могат да си позволят да пропилеят още време и да бъдат подвластни на популизма. Като приоритетна задача пред бъдещото мнозинство Радев посочи „демонтажа на прокурорския чадър над корупцията“.

„Ако парламентът не успее да постигне промени в прокуратурата в обозрим срок, то много скоро миналото ще потърси реванш“, добави президентът, определяйки този парламент като „най-младият“ досега.

"Време е за нулева толерантност към корупцията"

Последва емоционална реч на съоснователя на „Продължаваме промяната“ Кирил Петков, който е номиниран от формацията си за бъдещ премиер на страната. Той разказа за срещите си в страната по време на предизборната кампания, в която най-честото желание на хората е било политиците да върнат младите хора в страната.

Кирил Петков
Кирил Петков

„Време е за нулева толерантност към корупцията, за нетърпимост към кражбите, време да защитаваме интересите на избирателите си. Време е да направим България, с която да се гордеем. Време е да бъдем активен член на Евросъюза, който да помага за развитието му, време е България да е лидер в региона, време е за България, където младите се връщат, а възрастните имат достойни старини. Време е за иновации. Време е да вложим нов смисъл в понятието народен представител. Време е за всички нас да си свършим работата“, каза Петков.

ГЕРБ ще е опозиция, а БСП ще възстановява държавността

Десислава Атанасова от групата на ГЕРБ-СДС за пореден път разви тезата на бившите управляващи, че по време на кампанията и изборите са станали жертви на „репресии“ от служебното правителство, назначено от Радев.

Десислава Атанасова
Десислава Атанасова

„Всяка илюзия, че някой е победил безапелационно и на тази база има право да диктува определени правила на останалите, ще се разбие в действителността“, заяви Атанасова и декларира, че партията ѝ ще бъде отговорна опозиция.

След нея председателката на БСП в оставка Корнелия Нинова назова три основни приоритета пред социалистите. Първият е истинска промяна на досегашния модел на управление и възстановяване на държавността и на конституционните принципи на разделение на властите.
Вторият е превеждане на държавата през кризите с грижа за хората, а третият – „активна проевропейска външна политика на равноправни партньори с другите държави членки на ЕС“.

Корнелия Нинова
Корнелия Нинова

ДПС се оплака от репресии, а ИТН ще работи за кабинет

„България се намира в безпрецедентна комбинация от кризи – политическа, здравна, социална, икономическа. Тяхното решаване изисква усилията на цялата нация и използването на всички ресурси и възможности. Политическата криза трябва да започне да се решава чрез съставянето на редовен кабинет“, каза лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ и припомни идеята на партията си за експертен кабинет.

Подобно на Атанасова, той също обвини служебната власт в репресии и полицейщина, които по думите му напомняли за „мрачните времена“ отпреди 1989 г.

Мустафа Карадайъ
Мустафа Карадайъ

„Под лозунга „борба с купения вот“ бяха извършени престъпления против човешките, гражданските и политическите права на българските граждани“, обобщи Карадайъ, визирайки служебния вътрешен министър Бойко Рашков, който реагира на думите му с усмивка.

Любомир Каримански от „Има такъв народ“ пък декларира, че партията му ще направи всичко възможно за съставянето на редовно правителство

„Нека впрегнем цялата си креативност и съзидателна мощ и предложим на обществото истинска и осезаема промяна, свързана с високи нравствени критерии и стандарти, независимо от политическата окраска“, призова той.

Любомир Каримански и Силви Кирилов (на заден план)
Любомир Каримански и Силви Кирилов (на заден план)

Съдебна и конституционна реформа

Съпредседателят на „Демократична България“ Христо Иванов също увери, че формацията му ще даде своя принос за успешното излъчване на кабинет. Като основни приоритети той определи съдебна и конституционна реформа, както и въвеждане на електронно управление.

„Демократична България“ ще подкрепят грандиозна инвестиционна програма за преодоляване на медицинските и икономически последици от пандемията и първото нещо е да бъдат върнати децата в училище. Инвестиция в организацията на българската наука, култура и образование – да ребрандираме страната и да дадем ново самочувствие как възприемаме самите себе си“, добави Иванов.

Христо Иванов
Христо Иванов

"Възраждане" иска сваляне на мерките срещу COVID-19

Лидерът на националистическата партия „Възраждане“ Костадин Костадинов заяви, че с колегите му ще работят за ограничаване на чуждото влияние върху страната, включително чрез премахване на военните бази на НАТО.

Той добави, че формацията му е против ваксинацията срещу COVID-19 и за отпадането на всички противоепидемични мерки.

Костадин Костадинов
Костадин Костадинов

След избора на ръководството на 47-ото Народно събрание и парламентарните секретари, първият пленарен ден на новите депутати приключи с обща снимка, която беше бойкотирана от депутатите на „Възраждане“.

Тя беше направена в пленарната зала, вместо пред фасадата на парламента, каквато е обичайната практика. В този момент отвън течеше протест срещу противоепидемичните мерки.

  • 16x9 Image

    Борис Митов

    Борис Митов е журналист в Свободна Европа от 2019 година. Има над 15 години опит като съдебно-криминален репортер. Следил е работата на службите за сигурност и съдебната система в различни медии, сред които БТА, "Сега" и "Медиапул".

XS
SM
MD
LG