Връзки за достъпност

Извънредни новини

Служители на бившата сръбска ДС са осъдени на общо 100 години за убийството на журналист


Журналистът Славк Чурувия участва в пресконференция през 1998 г. Снимката е архив на Радио Свободна Европа.
Журналистът Славк Чурувия участва в пресконференция през 1998 г. Снимката е архив на Радио Свободна Европа.

Белградски съд осъди на общо 100 години затвор четирима бивши служители на сръбската Държавна сигурност за убийството на Славко Чурувия през 1999 г. По това време той е журналист, редактор и известен критик на Слободан Милошевич.

Той е главен редактор на в. "Борба" до 1994 г., когато режимът на Милошевич на практика взима контрол над изданието. Чурувия напуска и основава други две издания: "Дневни телеграф" и "Европлянин", припомня Дневник.

Той е убит пред дома си в Белград с 12 изстрела в гърба на 11 април 1999 г. Към този момент той вече е обвинявал открито Милошевич във военни престъпления и авторитарно управление.

С решението на съда през 2021 г. са осъдени както началникът на бившата организация Радомир Маркович и офицерът Милан Радонич (на по 30 години затвор), така и агентите Ратко Ромич и Мирослав Курак (на по 20 години). Съдът смята, че Маркович е казал на Радонич за плана за убийството, а последният е съставил плана заедно с Ромич и Курак.

Все още обаче няма отговор на въпроса кой всъщност е поръчал убийството на Чурувия. За магистратите той остава "неизвестен". Маркович не е посочен от съда като поръчител, пояснява Дневник. Бившият шеф на ДС вече излежава 40-годишна присъда за убийството на бившия сръбски президент Иван Стамболич през 2000 г.

Не е ясно и кой е извършителят на убийството. Дълго време Курак е смятан за извършителя, но нов процес, проведен преди няколко години, посочва, че физическият убиец на Чурувия е неизвестен.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG