Връзки за достъпност

Извънредни новини

„Тлееща болка за другите хора“. Виктория Викторова и нейният проект за психично здраве


Виктория Викторова
Виктория Викторова

Някои си татуират имената на близки хора, на домашния си любимец, на любимата рок група. Други пък носят върху кожата си вдъхновяващи цитати или екзотични символи. Тя обаче толкова се гордее с предприемаческите си проекти, че решава да татуира имената им на гърба си.

Тя се казва Виктория Викторова и наскоро получи световно признание за работата си. Заради различните си проекти Викторова беше отличена в наградите „Business Elite” като една от 40-те най-значими бизнес личности под 40 години в Югоизточна Европа.

„От малка имам влечение към предприемачеството“, разказва Викторова пред бТВ. „Мисля, че това до голяма степен е благодарение на родителите ми. Когато създадох първия си собствен бизнес, нямах съмнение, че това е нещото за мен.“

По думите ѝ първият ѝ проект е един класически бизнес, който обаче излиза и извън конвенционалните рамки. Преди 5 години и половина тя създава маркетинг агенция, която е специализирана в сферата на високите технологии – както като клиенти, така и като похвати.

Агенцията използва добавена реалност, виртуална реалност и 360-градусови видеа при изготвянето на рекламните кампании за клиентите си.

Другият проект, с който Викторова се занимава в момента, също е с технологична насоченост: стартъп, който позволява на онлайн търговците да заснемат продуктите си като 360-градусови видеа или 3D модели.

Начинанието обаче, с което младата предприемачка най-много се гордее и което е направил най-силно впечатление на журито на наградите на „Business Elite“, е проектът ѝ в областта на психотерапията.

Той е платформата MindFit, която помага на работодатели, които искат да се грижат и за психичното здраве на служителите си. Платформата свързва абонатите с мрежа от специално подбрани независими психолози и психотерапевти и по този начин улеснява процеса по намиране на правилния специалист и запазването на час. Работодателите също така заплащат за част или за цялата психотерапия на служителите си – така психотерапията се превръща в допълнителна социална придобивка.

Идеята за такава платформа се поражда от личния опит на 32-годишната Викторова.

„Завършила съм бакалавърска степен в Софийския университет“, разказва тя пред бТВ.

„По това време работех вече от няколко години в печатни и онлайн медии и реших, че съм доста прегоряла – по-модерно [казано], бърнаутнала съм. При мен беше вплетено с клинична депресия от най-тежкия възможен вид. Преборих клиничната депресия, вече от 3 години съм щастлив, пълноценен човек. Но остана в мен тая тлееща болка за другите хора. Като знам през какво преминават, като знам, че ги е срам и страх да си кажат и като знам какво е отношението в България към тях“, споделя тя.

Именно тогава осъзнава, че в България липсва открит разговор за последиците от стреса и преумората на работното място, както и адекватна грижа за психичното здраве на служителите.

„Има още много накъде да се работи в посока популяризация на психотерапията и като цяло на психичното здраве изобщо“, смята Викторова и дава за пример няколко важни статистики: „50 %от всички болнични се дължат на стрес. 30% от напусканията, тоест текучеството се дължи на бърнаут, стрес и подобни неудовлетворености. Над 200 млн. лева са загубите за бизнеса в следствие на бърнаут и стрес“, отбелязва тя.

По думите ѝ в България съществуват множество социални придобивки, свързани с физическото здраве като например допълнително здравно осигуряване, карти за спорт, ваучери за храна и т.н.

Що се отнася до психичното здраве обаче, такива липсват. Желанието ѝ е да промени тази реалност.

„Определено адски много неща не ми харесват в България, но съм се заела едно по едно, доколкото мога, да ги променям. И има голям шанс това да се случи“, казва Викторова.

XS
SM
MD
LG