Връзки за достъпност

Извънредни новини

САЩ ще предприемат дипломатически бойкот на Олимпиадата в Пекин


САЩ няма да изпращат нито дипломатически, нито официални представители на предстоящите през 2022 г. Зимни олимпийски игри в Пекин, но американските спортисти няма да бъдат спирани от участие. Това обяви в понеделник говорителката на Белия дом Джен Псаки, цитирана от ДПА.

Американският президент Джо Байдън предупреди още миналия месец, че Вашингтон обмисля подобна мярка заради състоянието на човешките права в Китай. Пекин е обвиняван в репресии в Хонконг, както и срещу етническите малцинства, включително уйгурите.

На въпрос защо САЩ се въздържат от пълен бойкот на Олимпийските игри в Пекин, Джен Псаки каза, че Вашингтон не иска да наказва спортистите, които са се готвили усилено за Олимпиадата.

"Американските атлети имат пълната ни подкрепа. Зад тях сме на 100% и ще ги аплодираме от вкъщи", добави говорителката на Белия дом, цитирана от БНР.

Междувременно от китайското посолство в САЩ определиха мярката като претенциозно действие и политическа манипулация. Говорителят на мисията каза, че решението на американската страна няма да окаже никакво влияние върху провеждането на Олимпиадата.

Говорителят на китайското външно министерство Чжао Лицзян пък предупреди на брифинг в понеделник, че подобен бойкот няма да остане без отговор и Китай ще предприеме "решителни ответни действия".

Международният олимпийски комитет заяви, че уважава намерението на Вашингтон. Говорител на МОК заяви, че присъствието на правителствени представители и дипломати е чисто политическо решение за всяко правителство, което комитетът в своя политически неутралитет напълно зачита.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG