Връзки за достъпност

Извънредни новини

Аун Сан Су Чжи получи 4 години затвор. Хунтата в Мианмар намали присъдата


Аун Сан Су Чжи
Аун Сан Су Чжи

Свалената от власт през февруари бивша лидерка на Мианмар Аун Сан Су Чжи получи в понеделник 4-годишна присъда по две обвинения за подстрекателство и нарушения на ограниченията срещу COVID-19.

Часове по-късно военната хунта в страната, която завзе властта с преврат преди 10 месеца, намали наполовина наказанието ѝ. Присъда от 4 години затвор получи и бившият президент на Мианмар Вин Минт, предаде Ройтерс.

Аун Сан Су Чжи е задържана, откакто генералите от армията на Мианмар свалиха правителството ѝ на 1 февруари. Последваха масови протести срещу преврата, на които военните отговориха с репресии и стотици убийства.

"Тежките санкции, наложени на Аун Сан Су Чжи на базата на изфабрикувани обвинения, са най-скорошният пример за решимостта на армията да елиминира всякаква опозиция и да задуши свободите в Мианмар", обяви неправителствената организация "Амнести интернешънъл".

Върховният представител на ЕС за външната политика и сигурността Жозеп Борел определи присъдата като "политически мотивирана". Същото мнение изказа и Върховният комисар на ООН за правата на човека Мишел Бачелет, според която присъдата е произнесена след "срамен процес на закрито заседание от контролиран от военните съд".

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън коментира, че "несправедливата присъда на Аун Сан Су Чжи и репресиите срещу други демократично избрани лица са нова обида към демокрацията и правосъдието" в Мианмар.

Председателката на норвежкия Нобелов Комитет Берит Райс-Андерсен констатира, че съдебният процес срещу Су Чжи е с "ниска благонадеждност". Бившата лидерка на Мианмар е носителка на Нобелова награда за мир.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG