Връзки за достъпност

Извънредни новини

Засега депутатите ще продължат да влизат без зелени сертификати в парламента


Bulgarian parliament
Bulgarian parliament

Депутатите от 47-ото Народно събрание засега ще продължат да влизат в сградата на парламента дори да не притежават зелени сертификати за ваксинация срещу COVID-19, прекаран коронавирус или наличие на антитела.

Това стана ясно във вторник, след като Председателският съвет в парламента не успя да вземе решение по темата. През уикенда председателят на Народното събрание Никола Минчев заяви, че този въпрос ще бъде обмислен, защото „правилата трябва да са завсички“.

Впоследствие групата на ГЕРБ предложи достъпът до сградата да става само срещу показване на зелен сертификат, както предвиждат противоепидемичните мерки за всички обществени сгради. По време на обсъждането „против“ предложението са били БСП и „Възраждане“, а „Продължаваме промяната“, „Има такъв народ“ и „Демократична България“ все още не са взели решение в рамките на групите си.

„Имаме си аргументи. Това би затруднило работата на народните представители. Разбира се, трябва да спазваме всички мерки“, коментира председателката на социалистите Корнелия Нинова, цитирана от БТА.

Любомир Каримански от „Има такъв народ“ заяви, че колегите му ще вземат по-късно своето решение като парламентарна група. Според председателя на групата на „Продължаваме промяната“ Андрей Гюров пък въпросът със зеления сертификат не е решение, което трябва да се вземе на Председателски съвет.

„Ще получим допълнителни мнения, ще се консултираме и ще вземем решение. Ние сме ваксинирани, призоваваме хората да се ваксинират и трябва да уеднаквим правилата в държавата, както и да даваме пример в тази тежка епидемична обстановка, за да можем да преминем към по-нормален начин на живот“, добави депутатът.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG