Връзки за достъпност

Извънредни новини

Между фотографията и природата. Анджела Иванова, която се научи да разбива стени


Анджела Иванова, съоснователка на LAM'ON
Анджела Иванова, съоснователка на LAM'ON

Преди седмица тя спечели престижния международен конкурс за жени, създателки на иновации в производството EIT LEADERS в конкуренцията на жени предприемачи от над 20 европейски държави.

Тя е Анджела Иванова и е изпълнителна директорка и съоснователка на компанията LAM'ON. През последните няколко години това е поредно признание, което получава с идеята си за биоразградимо фолио, разработена заедно с Гергана Станчева и доц. д-р Филип Ублеков.

През 2019 г. фирмата попадна в класацията на Forbes „30 под 30“ за социално предприемачество и беше отличена с марка на Фондация „Приложни изследвания и комуникации“ за „Високи постижения в иновациите“, под патронажа на президента Румен Радев.

В началото на 2020 г. в LAM'ON инвестират съоснователят на Telerik, „Телерик Академия“ и инкубатора Campus X Светозар Георгиев и основателката на MOVE.BG Саша Безуханова.

Днес компанията за биоразградимо фолио, основана от Анджела и Гергана, притежава европейски сертификат за най-висок процент биобазиран материал и предстои си извади европейски патент за рецептата.

Основното приложение на произвеждания от компанията им ламинат е в печатната индустрия и в ламинирането на картони и всякакъв такъв тип опаковки, например, за козметика и храни. Сега LAM'ON започва да разработва и фолио, което може да се разтваря в студена солена вода, тоест – в морето.

Пътят дотук обаче не е лесен и минава през множество трудности и неясноти, с които Иванова признава, че едва ли би се справила без подкрепата на Станчева. Двете започват да обмислят идеята за биоразградимо фолио покрай професионалните си занимания – фотография, графичен дизайн и предпечат.

„Фактът, че в нашата дейност има много пластмаса, която подпомага замърсяването на околната среда просто никак не ни допадаше и затова започнахме да търсим алтернативи“, разказва Иванова пред Свободна Европа.

Борба с пластмасата. Как две жени създадоха биоразградимо фолио
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:37 0:00

Впоследствие двете се запознават с Ублеков, който е специализирал в биополимери и имплементирането им в индустрията. LAM'ON е основана през 2018 г., но по-същественото бизнес развитие на компанията започва след включването на Безуханова и Георгиев.

„Преди това бяхме на по-лабораторно ниво и все още не бяхме преминали на индустриално. Пакетиращото фолио започнахме да го разработваме най-вече от миналата година и заради ситуацията с COVID-19. Защото знаем до каква безумна степен се увеличи ползването на всякакви пластмасови опаковки“, продължава Анджела.

По думите ѝ двете с Гергана от самото начало са водени от стремежа си да подкрепят инициативи, свързани с опазването на околната среда и тъкмо тези техни убеждения им помагат да развият бизнеса си от нула.

„Успяхме да преодолеем трудностите, които срещнахме през тези три години именно, защото сме водени от идеята, че можем да помогнем за елиминирането на един глобален проблем. Въпросът е да направиш нужните крачки и да разбиеш стените.“

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG