Връзки за достъпност

Извънредни новини

КПКОНПИ проверява Стойчо Кацаров за доставките на антигенни тестове


Министърът на здравеопазването Стойчо Кацаров
Министърът на здравеопазването Стойчо Кацаров

Антикорупционната комисия започна проверка на здравния министър Стойчо Кацаров, след като уволнен от него заместник го обвини, че е купил по-скъпи тестове.

Антикорупционната комисия (КПКОНПИ) проверява здравното министерство заради купуването на бързи антигенни тестове за учениците. Проверката е по сигнал за нарушения при избора на фирми за доставка, както и по медийни публикации, се казва в съобщението на КПКОНПИ.

Министерството на здравеопазването поръча над 4 милиона бързи антигенни тестове, които предостави на училищата в страната. Те се използват за тестване на децата за COVID-19 и така беше възстановено присъственото обучение.

"Предмет на проверката са и данни за завишени цени на тестовете и забавяне на доставките им", съобщи КПКОНПИ.

В сряда уволненият наскоро зам.-министър на здравеопазването Димитър Петров коментира темата пред Нова телевизия.

"Поставих въпроса защо са толкова скъпи тестовете, това беше и капакът за моето уволнение", каза Петров. КПКОНПИ уточнява, че проверката е именно заради това интервю.

Антикорупционната комисия съобщи, че ще снеме обяснения от Димитър Петров, а от министъра на здравеопазването Стойчо Кацаров е изискана пълната документация по избора на изпълнители и сключените договори за доставка на бързи антигенни тестове за ученици.

По-късно Министерството на здравеопазването изпрати позиция, с която "приветства започналата проверка на КПКОНПИ", защото така "ще отпаднат всякакви съмнения и целенасочени внушения за нередности при проведените процедури".

Министерството напомня, че с постановление на Министерския съвет бяха отпуснати средства за закупуване на 1,5 милиона щадящи бързи антигенни тестове за осигуряване на безопасна учебна среда.

"Проведената по безупречен начин процедура от екипа на Министерството на здравеопазването позволи да се стигне до трикратно намаление на цените на тестовете и да се осигурят общо 4,7 милиона теста. Те ще са достатъчни за осигуряване на учебните занятия на всички ученици за поне един месец напред", се казва в позицията на здравното министерство.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG