Връзки за достъпност

Извънредни новини

Карлос Насар, който върна българското вдигане на тежести на световния връх


Карлос Насар позира със златния си медал в Ташкент
Карлос Насар позира със златния си медал в Ташкент

Той е бил едва на 3 години, когато България за последно е печелила световното злато в мъжкото вдигане на тежести. Днес е на 17 и вече е първият български световен шампион в щангите от 2007 г. насам.

Той е Карлос Насар, който в неделя не само спечели титлата на Световното първенство по вдигане на тежести в Ташкент, Узбекистан, но записа и световен рекорд от 208 кг в изтласкването.

Тежкоатлетът взе златото с двубой от общо 374 кг. Този резултат беше със 7 кг повече от постижението на иранеца Мир Джавади Алиабади (163 и 204 кг) и на 11 пред бронзовия медалист Мартин Робу (168 и 195 кг).

Карлос завоюва златото при дебютното си участие на световно първенство. През миналата пролет той за пръв път се появи в мъжкия национален отбор на България и спечели сребърен медал на Европейското първенство в руската столица Москва.

Още тогава медии и специалисти започнаха да го сравняват с легендата на българските и турските щанги Наим Сюлейманоглу. И двамата дебютират в мъжкото вдигане на тежести на 16 години, и за двамата първото голямо състезание при мъжете е в Москва.

Карлос Насар е роден във Франция на 12 май 2004 г., но израства в Червен бряг. Именно там той прави първите си стъпки във вдигането на тежести с треньора Илиян Илиев.

Карлос е абониран за успехи още като дете. На 14 години участва за първи път на голямо състезание за юноши и девойки – през 2018 г. той печели Европейското първенство в Милано, Италия, с двубой от 260 кг.

Година по-късно печели и световната надпревара за кадети в Лас Вегас, САЩ, с двубой от 291 кг. Следва втора европейска титла в Ейлат, Израел, вече с двубой от 300 кг.

През миналата година Карлос спечели и Световната купа за младежи в Перу. Заради пандемията от коронавирус надпреварата се проведе онлайн като тежкоатлетите изпълняваха програмите си пред камера. Тогава българинът записа двубой от 345 кг.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG