Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Допуснали сме грешка." Парламентът ще гласува отново за замразяването на цените на тока, водата и парното


Парламентът ще гласува отново за замразяването на цените на тока, водата и парното. Това стана ясно след заседанието на временната парламентарна комисия по въпросите за енергийната криза и предложенията за справяне с нея.

По-рано в сряда депутатите наложиха мораториум върху цените на тока, водата и парното за битови потребители на нивата от 1 януари 2021 г. След края на парламентарното заседание обаче началничката на кабинета на Кирил Петков Лена Бориславова каза, че новосъздадената временна парламентарна комисия за енергийната криза ще преразгледа мораториума.

По-късно през деня комисията обсъди решението на парламента и определи нова времева рамка, в която да действа мораториумът: от 16 декември 2021 г. до 31 март 2022 г., тоест трите услуги да останат на сегашните цени, които да важат до края на март. Предстои тази промяна да бъде гласувана в Народното събрание.

Предложението за "мораториум върху цените на електроенергията, ВиК услугите и топлоенергията на нивата от 1 януари 2021 г." беше направено от Десислава Атанасова от ГЕРБ в сряда. Идеята беше подкрепено от всички партии без ДПС с 186 гласа "за" и само 2 "против" и 2 "въздържал се". От ДПС не участваха в гласуването - те се обявиха против предложението с мотива, че решението е популистко и противозаконно.

Решението дойде на фона на предложеното от Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) поскъпване на тока за бита с 11,5% от 1 януари 2022 г. и на парното – средно с 12,8%. Планът на КЕВР беше съобщен в понеделник, а премиерът Кирил Петков каза, че е изненадан от съобщението.

Няколко часа след гласуването в парламента стана ясно, че създадената същия ден временна комисия за въпросите с енергийната криза ще преразгледа мораториума и "ще види не се налага това да бъде прегласувано" по думите на Лена Бориславова.

"Оказа се, че сме допуснали грешка", каза по време на обсъждането в комисията Драгомир Стойнев от БСП.

По предложение на неговият съпартиец Румен Гечев комисията прие срокът за действия на мораториума да бъде от 16 декември до 31 март. Според Гечев замразяване на цените със задна дата крие рискове, затова е по-добре да е в сила от 16 декември тази година. Същото мнение изрази и Владислав Панев от "Демократична България".

"Според мен мнозинството не разбра какво гласува, тоест имаше нужда от корекции в тази временна комисия, така че добре че я има", коментира Панев за "Дневник".

Така Народното събрание ще трябва да гласува наново решението за замразяване на цените. При следващите заседания на временната комисия ще бъде обсъдено и как ще бъдат компенсирани електроразпределителните дружества, както и "Топлофикация".

Последното поскъпване на тока за битови потребители беше на 1 юли тази година, когато цената беше увеличена с 3,5 до 5%. Разликата се дължи на това, че домакинствата ползват различни доставчици.

По закон следващите прогнозни цени на тока за домакинствата трябва да се определят на 1 юли 2022 г. Ако се установят сериозни разминавания между реалните цени и прогнозните им стойности за едногодишен период, КЕВР има право да извърши преизчисление на шестия месец, тоест в началото на януари 2022 г.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG