Връзки за достъпност

Извънредни новини

Гешев подари цветя на новата правосъдна министърка, тя му поиска оставката


Главният прокурор Иван Гешев подари цветя на правосъдния министър Надежда Йорданова
Главният прокурор Иван Гешев подари цветя на правосъдния министър Надежда Йорданова

Поредицата задочни критики между новия правосъден министър Надежда Йорданова и главния прокурор Иван Гешев преминаха в четвъртък в лична размяна на реплики. Това се случи непосредствено преди заседанието на Висшия съдебен съвет. То е първото, което Йорданова председателства като правосъден министър.

Преди заседанието Йорданова ("Демократична България") беше посрещната от главния прокурор Иван Гешев. Докато тя говореше пред журналисти, Гешев ѝ поднесе букет и я поздрави за избора на поста. След като благодари за жеста, тя отвърна на Гешев с думите, че той трябва да понесе отговорността си и да си подаде оставката.

"Пожелавам ви да си носите отговорността винаги, а когато трябва, и да обсъдим условията за вашата оставка", каза Йорданова, обръщайки се към главния прокурор. От своя страна Гешев отговори: "Не се притеснявайте, ще обсъдим всички въпроси в интерес на българските граждани, този се съмнявам, че е интересен”.

Правосъдната министърка отвърна, че хората са на обратното становище, а Гешев каза: ”олигарсите са навярно”.

Йорданова председателства за първи път заседанието на Висшия съдебен съвет
Йорданова председателства за първи път заседанието на Висшия съдебен съвет

По-късно, в началото на заседанието на съдебния съвет Йорданова каза пред кадровия орган на магистратите, че е натоварена с отговорността да вдъхне нов живот на съдебната реформа, да постигне независим съд и отчетна прокуратура, както и “усещане за справедливост”.

Тя добави, че очаква членове на Висшия съдебен съвет да понесат отговорност, да "стъпят встрани или назад и да дадат възможност на други да продължат съдебната реформа".

Задочната размяна на реплики между Йорданова и Гешев започна още с избирането на новия кабинет в началото на седмицата. Веднага след встъпването си в длъжност като правосъден министър Йорданова обяви, че ще работи за оставката на шефа на обвинението. А Гешев поиска тя да каже каква е причината, по която се иска оставката му.

Новите управляващи са на мнение, че “главният прокурор пречи на реформирането на съда и прокуратурата в България”. А целта, която си поставят е Гешев да напусне поста до три месеца.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG