Връзки за достъпност

Извънредни новини

Кристиян Юлзари, който откри силата на журналистиката да въздейства


Кристиян Юлзари
Кристиян Юлзари

Кристиян Юлзари е в 11 клас, но вече печели награди с първото си журналистическо разследване за това как се харчат парите, които държавата събира от хазарт. В четвъртък той беше отличен в категорията журналист-надежда в юбилейното 10-о издание на конкурса „Валя Крушкина – журналистика за хората“.

Кристиян Юлзари учи в една от езиковите гимназии в Русе. Започва да се занимава с журналистика през лятото на 2019 г. Спомня си го точно, защото пътят му в журналистиката започва с едноседмичен обучителен лагер в Благоевград.

„Там се зароди по-големия ми интерес към тази професия. Осъзнах, че журналистите могат да влияят на обществените процеси и открих силата на журналистиката да въздейства“, каза Юлзари за Свободна Европа.

Интересът на Кристиян към професията е плод на естественото му любопитство към света. „Вкъщи много често гледахме централните емисии новини и на мен ми беше много интересно да разбера какво се случва зад камерата. Какво прави репортерът, за да събере всичко в рамките на минута и половина – две“, разказа Кристиян.

Основната тема, която вълнува Кристиян Юлзари е младежката политика. „Това са всички програми, които държавата реализира в опитите си да приобщи младите хора. Тяхната основна цел е да осмисли свободното време на младите хора. За съжаление държавата, дори и в момента, демонстрира апатия по тази тема“, каза Юлзари.

Това е и темата на разследването, с което Кристиян спечели наградата. В него той разкрива къде и за какво отиват парите, които държавата взема от хазартните бизнеси, за да развива дейности по превенция на зависимости сред младите хора. Разкрива кои са неправителствените организации, които получават лъвския пай от тези средства. Разследването му е публикувано в младежката медия Scoolmedia.

Според Кристиян Юлзари дори и новото правителство не дава сигнали, че проблемите на младежите могат да бъдат приоритет. „Това се видя и по дебатите за новото правителство. Тогава имаше разговори само по темата спорт. Младежката политика липсваше“, каза Юлзари.

„Много често чуваме как политиците казват, че младите хора са бъдещето. Но ние сме настоящето. Качествената младежка политика изгражда качествени и активни млади хора“, каза Юлзари.

Отскоро Кристиян Юлзари е част от платформата на Асоциацията на европейските журналисти за проверка на фактите.

XS
SM
MD
LG