Връзки за достъпност

Извънредни новини

Руска ЛГБТ организация беше обявена за "чуждестранен агент"


ЛГБТ активисти по време на протест срещу конституционните промени, които Русия прие през 2020 г.
ЛГБТ активисти по време на протест срещу конституционните промени, които Русия прие през 2020 г.

Руската неправителствена организация „Маяк“, която предоставя подкрепа за лесбийки, гейове, бисексуални и транссексуални хора в Русия, беше определена за „чуждестранен агент“.

Организацията оперира в страната от 2016 г. насам, но едва сега от Министерството на правосъдието я добавиха в списъка си заради „безпрецедентни публични връзки, с които се изпълняват функциите на чуждестранен агент“.

Маяк е част от „Руска ЛГБТ мрежа“ – най-голямата група за подкрепа на общността, която беше определена за чуждестранен агент в началото на ноември. В списъка с определените от властите като „чуждестранни агенти“ вече има 103 организации и отделни лица.

Закона за чуждестранните агенти, приет през 2012 г. задължава както физическите лица, така и всички организации да декларират своите финансови постъпления, идващи от чужбина, и ги подлага на редовни проверки. Освен това лицата и организациите са задължени да се самообозначават като „чуждестранни агенти“ във всяко свое изявление или публикация.

Сред тях е руската редакция на Радио Свободна Европа, което беше определено за „чуждестранна масова медия, която се държи като чуждестранен агент“.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG