Връзки за достъпност

Извънредни новини

Да купуваш въглища от себе си. Украйна обвини бивш президент в държавна измяна


Петро Порошенко, бизнесмен, милиардер и пети президент на Украйна. Мандатът му е между 2014 и 2019 година.
Петро Порошенко, бизнесмен, милиардер и пети президент на Украйна. Мандатът му е между 2014 и 2019 година.

Украинските власти започнаха официално разследване срещу бившия президент на страната Петро Порошенко. Той е заподозрян в извършване на държавна измяна чрез подпомагане на „терористични организации“.

Става дума за сепаратистите, подкрепяни от Русия, които контролират части от източните украински региони Донецк и Луганск. Украйна определя самопровъзгласилите се тамошни власти като "терористични организации".

Украйна загуби контрол над тези райони преди 6 години, като с това загуби и залежите си от въглища, които се намират там. Недостигът я принуди да ги купува от Южноафриканската република, но договорът не успя да се изпълни. Според властите в Киев виновни за това са сепаратистите, които са искали да принудят Украйна да купува въглищата от собствените си райони, намиращи се под контрола на Русия.

По данни на следствието през 2014 и 2015 година Порошенко е помогнал на сепаратисти да продадат на Киев въглища на стойност близо 54 млн. щатски долара.

Днес Порошенко е депутат, а вероятната присъда, която може да получи, е до 15 години затвор. От партията му “Европейска солидарност”съобщиха, че в момента не е в страната.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG