Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Знаех, че ще е за цял живот". Балетмайсторът Хикмет Мехмедов с орден "Стара планина"


Хикмет Мехмедов при получаването на орден “Стара планина” първа степен.
Хикмет Мехмедов при получаването на орден “Стара планина” първа степен.

Когато е малко момче, в родния му град Кърджали често се играят постановки от Старозагорската и Пловдивската опера. “Така за първи път се сблъсках с балетното изкуство и останах запленен”, казва Хикмет Мехмедов. Скоро след това се записва в местната балетна школа.

“Щом постъпих в школата, знаех, че това ще е за цял живот, че ще е моята професия и страст”, спомня си той.

Проф. Хикмет Мехмедов разказва за първата си среща с балета пред Свободна Европа, час след като е отличен с едно от най-високите държавни отличия - орден “Стара планина” първа степен. Званието му беше връчено от президента Румен Радев във вторник. А поводът са изключително големите заслуги на проф. Мехмедов в областта на културата и изкуството.

Проф. Мехмедов е сред най-уважаваните творци в съвременната история на българския балет. Той е хореограф, режисьор и балетмайстор. Преподава в Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство „Проф. Асен Диамандиев” – Пловдив и преподавател в майсторски класове в Сеул и Южна Корея.

Всичко обаче започва от балетната школа в Кърджали, разказва Мехмедов. “След школата си взех малкото куфарче и потеглих към София, за да правя това, в което се влюбих”, казва той.

След като завършва на Държавното хореографско училище в София, той работи като балетист в Софийската народна опера и Балет "Арабеск".

През 1982 г. завършва с отличие балетна режисура при проф. Николай Боярчиков и проф. Пьотр Гусев в Консерваторията в Санкт Петербург.

Бил е начело на Русенската народна опера (1983-1995), балета на Националната опера и балет (1995-1998), както и на Бургаската опера (от 1998 досега).

Мехмедов основава балетни класове в Музикалните училища в Русе и Бургас. Той е инициатор и организатор на Първата национална творческа среща на младите български балетмайстори.

Понастоящем Хикмет Мехмедов работи като професор по балетна режисура в Академията за музикално и танцово изкуство - Пловдив.

Лауреат е на национални и международни конкурси. Удостоен е със "Златна лира" и "Кристална лира" на Съюза на българските музикални и танцови дейци, а от вторник и с Орден “Стара планина”. За висшето държавно отличие проф. Мехмедов казва, че е “едно голямо признание на българския народ и общественост” към неговата работа.

Освен че се възхищава на изкуството, на което е посветил таботата си, той споделя и че покрай него среща много талантливи хора в България. “Те покоряват както нашата, така и световната сцена. За което съм изключително щастлив”, казва още хореографът.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG