Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Аз не се иронизирам с колегите". Борисов нарече страницата си във Фейсбук "Свободна Европа"


Бойко Борисов. Снимката е архивна.
Бойко Борисов. Снимката е архивна.

Бившият премиер Бойко Борисов нарече "Свободна Европа" страницата си във Фейсбук и посъветва партията си да ползва този канал за симпатизанти и членове на формацията. Това стана на среща между Изпълнителната комисия на ГЕРБ и депутатите, избрани на изборите на 14 ноември.

Срещата беше свикана за обсъждане на политическите събития в страната. Тя беше предавана на живо в профила на Борисов във Фейсбук.

Новината идва на фона на силните критики на ГЕРБ към новото управление, встъпило в длъжност преди седмица. То се състои от коалиция между четири формации с различна политическа ориентация, след като нито една партия не набра гласове за самостоятелно мнозинство.

"Нашият канал, може спокойно да го наричаме "Свободна Европа", защото остана от малкото, което е свободно и не е под натиск. И затова ще го ползваме за нашите симпатизанти и членове в страната, да могат да чуят това, което мислим и правим", каза Борисов.

След това той продължи да нарича страницата си в социалната мрежа с името "Свободна Европа" и каза, че тя "ще е нашият канал, като единствена на практика опозиция".

По време на срещата във вторник бившият премиер определи управлението като безпардонно и каза, че то е поставило под натиск обществения живот, в който малко места са останали свободни. В този контекст той препоръча на своите съпартийци да "ползват" Свободна Европа "за симпантизанти и членове [на ГЕРБ] в страната, за да могат [хората] да чуят това, което [ГЕРБ] мисли и прави".

След подсказване от женски глас зад кадър, лидерът на ГЕРБ добави, че не иронизира "колегите от Свободна Европа" и говори за медията не "като име, а като разбиране". После се върна към първоначалната си теза: „Свободна Европа ще е нашият канал. Като единствена на практика опозиция".

"Аз не се иронизирам с колегите от Свободна Европа, но за нас, за нашите симпатизанти това е единственият излаз да чуят какво мислиме, какво правиме", завърши темата Борисов.

Свободна Европа е службата за България на американската Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва радиопредавания на български език, но е закрита след влизането на България в НАТО и предстоящото й приемане в ЕС.

В началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за мултимедийно съдържание. RFE/RL съобщава новини в страни, в които свободните медии не са напълно утвърдени или изцяло са забранени.

През 2003 г., година преди Свободна Европа да прекрати излъчванията си за България, страната е на 34-о място по свобода на словото в света в класацията на "Репортери без граници".

През 2019 г., когато медията се завръща в България, страната е вече на 111-о място. Като причина за този срив се сочи управлението на страната в посочения период, по време на който няма прозрачна собственост на медиите, независимите журналисти са подложени на тормоз и уволнявани, създадени са медии, очернящи с неверни твърдения политическите опоненти на ГЕРБ, а между пресата и управляващите е изградено отношение на зависимост.

ГЕРБ е политическа партия, управлявала страната от 2009 до април 2021 г., с кратко прекъсване.

Според Тълковния речник на българския език думата "колеги" означава хора от една и съща професия.

Помните ли ги? Журналистите, свалени от ефир
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:46 0:00
  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG