Връзки за достъпност

Извънредни новини

Комисията за защита на потребителите проверява мобилни оператори заради повишаването на цените


Снимката е илюстративна
Снимката е илюстративна

Комисията за защита на потребителите (КЗП) съобщи в сряда, че извършва проверка на намерения на два от мобилните оператори за повишаване на цените на телекомуникационните услуги.

От "Теленор" съобщиха във вторник, че цените на услугите по действащи договори с потребите ще бъдат увеличени с фактурите за януари, като се очаква повишението да е около 5%. Увеличението за абонати на "А1" ще влезе в сила през първото тримесечие. Като причина компаниите посочиха инфлацията в страната.

Проверката на КЗП има за цел да установи дали планираните промени в цените са в съответствие с клаузите в конкретните договори и с одобрените общи условия. Комисията поверява и коректността на представянето на новите параметри, периода и обхвата на прилагане.

Подобни увеличения в цените не са честа практика, но според обяснението на "А1" са предвидени в договорите. Затова и договорите на потребителите те няма как да бъдат прекратени, без да бъдат платени всички дължими месечни такси до края на периода.

"Уведомяваме ви, че "А1 България" ЕАД ще индексира месечните абонаментни такси по договорите за ползване на телекомуникационни услуги с обявения от Националния статистически институт средногодишен индекс на потребителските цени за предходната година..
• Индексът за 2020 г. е 1.7%.
• Индексът за 2021 г. ще бъде обявен в началото на следващата година, като се очаква да е около 2.4%", написаха във вторник от компанията.

Сходно съобщение получиха и абонатите на "Теленор".

"С цел да продължим да предоставяме висококачествени услуги и в съответствие с условията на договорите цената на месечните абонаменти ще бъде увеличена със средногодишния индекс на потребителските цени (ИПЦ) за 2020 г. и за 2021 г., публикуван от Националния статистически институт (НСИ). Увеличението ще бъде отразено във фактурите, издавани след 5 февруари 2022 г., и се очаква да бъде общо около 5%. Официалният средногодишен ИПЦ за 2020 г. е 1.7%, а ИПЦ за 2021 г. ще бъде публикуван от НСИ през януари 2022 г.", гласи съобщението.

От "Виваком" засега няма информация за ценовата политика през следващата година.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG