Връзки за достъпност

Извънредни новини

Парламентът удължи намаления ДДС за някои бизнеси до края на 2022


Председателят на парламента Никола Минчев (в средата)
Председателят на парламента Никола Минчев (в средата)

Депутатите приеха на първо и второ четене в четвъртък срокът на намаления Данък върху добавената стойност (ДДС) за най-пострадалите бизнеси от пандемията от коронавирус да бъде удължен до края на 2022 г.

Намалената ставка от 9% беше въведена от третия кабинет на Бойко Борисов (2017-2021) и важи за ресторантьорски и кетъринг услуги, доставка на приготвена или неприготвена храна, бебешките храни, бебешките пелени и хигиенните материали.

Мярката важи и за туристическите услуги в хотели и подобни заведения, включително предоставянето на ваканционно настаняване и отдаване под наем на места за площадки за къмпинг или каравани. С по-ниска ДДС ставка се ползват и доставките на книги на физически носители или извършвани по електронен път или и двете, както и доставката на спортните стоки.

Срокът за намаляване на ДДС като компенсация на най-засегнатите от COVID-19 сектори изтичаше на 31 декември 2021 г. Преди ден от „Има такъв народ“ и ГЕРБ внесоха предложение за удължаване на мярката до края на следващата година, което по изключение беше прието на две четения едно след друго в четвъртък.

Преди ден вицепремиерът и финансов министър Асен Василев обясни пред парламентарната бюджетна комисия, че въвеждането на мярката би струвало 175 100 000 лв. за периода от 1 януари до 31 декември 2022 г.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG