Връзки за достъпност

Извънредни новини

Парламентът удължи намаления ДДС за някои бизнеси до края на 2022


Председателят на парламента Никола Минчев (в средата)

Депутатите приеха на първо и второ четене в четвъртък срокът на намаления Данък върху добавената стойност (ДДС) за най-пострадалите бизнеси от пандемията от коронавирус да бъде удължен до края на 2022 г.

Намалената ставка от 9% беше въведена от третия кабинет на Бойко Борисов (2017-2021) и важи за ресторантьорски и кетъринг услуги, доставка на приготвена или неприготвена храна, бебешките храни, бебешките пелени и хигиенните материали.

Мярката важи и за туристическите услуги в хотели и подобни заведения, включително предоставянето на ваканционно настаняване и отдаване под наем на места за площадки за къмпинг или каравани. С по-ниска ДДС ставка се ползват и доставките на книги на физически носители или извършвани по електронен път или и двете, както и доставката на спортните стоки.

Срокът за намаляване на ДДС като компенсация на най-засегнатите от COVID-19 сектори изтичаше на 31 декември 2021 г. Преди ден от „Има такъв народ“ и ГЕРБ внесоха предложение за удължаване на мярката до края на следващата година, което по изключение беше прието на две четения едно след друго в четвъртък.

Преди ден вицепремиерът и финансов министър Асен Василев обясни пред парламентарната бюджетна комисия, че въвеждането на мярката би струвало 175 100 000 лв. за периода от 1 януари до 31 декември 2022 г.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Facebook форум

XS
SM
MD
LG