Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Нито един пенсионер под линията на бедност". Парламентът одобри добавки към пенсиите и енергийни помощи


"Тази година имаше допълнителни приходи, преразпределени с актуализацията на бюджета", каза пред депутатите финансовият министър Асен Василев.
"Тази година имаше допълнителни приходи, преразпределени с актуализацията на бюджета", каза пред депутатите финансовият министър Асен Василев.

По предложение на Министерски съвет в четвъртък парламентът одобри преразпределянето на 1.2 млрд. лв. допълнителни данъчни приходи в бюджета за 2021 г. По-голямата част от средствата ще бъдат дадени за добавки към пенсиите, а останалата ще отиде за енергийни компенсации за бизнеса заради високите цени на тока и природния газ.

750 млн. лв. ще бъдат дадени за добавка от по 60 лв. месечно към пенсиите или сумите от пенсии на всеки пенсионер, считано от 1 януари догодина. Добавката ще е за всички пенсионери, независимо от размера на получаваната пенсия, и ще бъде изплащана в периода януари-юни 2022 г.

"Тази година имаше допълнителни приходи, преразпределени с актуализацията на бюджета", каза пред депутатите министърът на финансите Асен Василев.

Добавката от 60 лв. плюс увеличението на пенсиите от 25 декември т.г. ще гарантират, че няма да има нито един пенсионер под линията на бедност и възрастните хора няма да получават по-малко средства от тези, които взимат в момента, добави още Василев.

Гласувано беше също така 450 млн. лв. да отидат към бюджета на Министерството на енергетиката. С тях ще бъдат финансирани енергийните компенсации за бизнеса заради високите цени на тока и природния газ за първите 3 месеца на 2022 г.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG