Връзки за достъпност

Извънредни новини

Здраве за цялото семейство. Честито Рождество Христово


Коледни светлини
Коледни светлини

Християнският свят почита на 25 декември Рождество Христово - Коледа, на който се чества рождението на Божия син - Исус Христос. В западния свят децата пишат писма до Дядо Коледа с пожелания за себе си и семейството си. Какво най-често си пожелават децата в България в своите писма?

Негово светейшество българският патриарх Неофит благослови българите за големия християнски празник Рождество Христово - Коледа. Патриаршеският благослов беше отправен на Божествената света литургия в патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски".

"Нека показваме християнската любов с делата си - не само в този благословен ден, но и във всички дни от нашия живот! Нека мислите и действията ни постоянно да бъдат насочени към всички онези около нас, които са в нужда или в беда, изоставени или отхвърлени от обществото, страдащи от едно или друго физическо или духовно страдание! Само тогава ще можем истински и достойно да посрещнем Богомладенеца в нашите сърца и с чиста и светла радост да празнуваме този свят празник", беше част от посланието на патриарх Неофит.

Според Евангелието раждането на Христос станало в град Витлеем, в римската провинция Юдея. Малко преди раждането на Божия син, майка му Мария заедно с Йосиф отишла във Витлеем, който по онова време бил незначителен град в околностите на Йерусалим.

Патриарх Неофит отслужи Божествена света литургия в патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски".
Патриарх Неофит отслужи Божествена света литургия в патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски".

Най-големият християнски празник

Християнският свят почита на 25 декември един от най-големите църковни празници - Рождество Христово, на който се чества рождението на Божия син - Исус Христос.

Във Витлеем Мария и Йосиф не могли да намерят място в страноприемница и били принудени да се подслонят в пещера извън града, където пастирите затваряли овцете. В нея Мария родила сина си, повила го в пелени и го положила в ясла, където били привързани осел и вол. С дишането си животните сгрявали Младенеца.

В мига на Рождеството в небето пламнала чудна светлина, явил се ангел, който съобщил на намиращите се наблизо пастири, че на света е дошъл Спасителят. Витлеемските пастири били първите хора, които се поклонили на Бога Син. Младенецът Исус бил почетен и от трима източни царе, доведени във Витлеем от изгрялата над мястото на събитието звезда. С Рождеството си Христос донася частица от светостта на небесния мир. С неговото идване на земята се отбелязва началото на новата ера.

В народния календар Рождество Христово започва в полунощ с обичая коледуване. В него участват само мъже - ергени, годеници и по-млади, скоро женени мъже. Те се наричат коледари, коладници, коледаре или коледници. От полунощ до сутринта те обикалят домовете, пеят специални коледни песни с пожелания за здраве, щастие в семейството и богата реколта, а стопаните ги даряват с коледарски краваи, пари и различни храни.

В патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски" беше отслужена Божествена света литургия на 25 декември.
В патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски" беше отслужена Божествена света литургия на 25 декември.

Писмата до Дядо Коледа

В Европа и САЩ се е наложила традицията за Дядо Коледа, който носи подаръци на деца по целия свят, които са слушали. Те му пишат писмо, с което си пожелават каквото искат, а той само за една вечер успява да разнесе подаръците с помощта на магическата си шейна и елени и да ги остави под елхите във всички домове.

И тази година Български пощи организираха конкурс "Най-красиво писмо до Дядо Коледа". Пристигнали са хиляди писма от деца от цялата страна, съобщават от организацията. Писмата са придружени с много рисунки, стихове и апликации.

Всички ще получат специален отговор от Добрия старец, а най-красивите и оригинални сред тях ще бъдат отличени с награди, казва пред БТА Милена Тошева от националната пощенска служба.

В Пловдив жена се снима пред голямата елха с кучето си.
В Пловдив жена се снима пред голямата елха с кучето си.

Превърналият се в традиционен детски конкурс продължава вече над 25 години, припомни Тошева и подчерта, че детските писма до Дядо Коледа по време на празниците се увеличават с всяка изминала година. Само за софийското регионално управление, в което работи тя, пристигналите писма са над 4000.

"Всяко дете ще получи отговор. Като негов подател е посочен Дядо Коледа, Лапландия, Северен полярен кръг", казва Тошева. Подаръците за победителите в конкурса във всички регионални нива са разнообразни - играчки, детски книги и коледни картички.

Съдържанието на някои писма също е много интересно и в повечето случаи те са написани с детски почерк. Повечето деца пожелават най-вече здраве за себе си и своите семейства, уверявайки Дядо Коледа, че са слушали родителите си през цялата година и старателно са учили своите уроци, макар и понякога онлайн заради пандемията. Не липсват и желанията за най-различни подаръци.

Има и много нетрадиционни желания, като например тест за бременност, което дете иска да даде на майка си, за да има свое братче или сестриче. Друго дете пък настоятелно моли Дядо Коледа да му прати снимка на елена Рудолф. Различни домашни любимци също са сред честите желания, които децата отправят в писмата си. Има и такива, написани на английски език.

Милена Тошева припомня, че главната цел на конкурса е образователна, за да могат децата и подрастващите да се учат да адресират своите писма и пратки.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG