Връзки за достъпност

Извънредни новини

Папата призовава за "диалог" при решаването на международни проблеми


Папа Франциск изнесе празнична реч на Коледа.
Папа Франциск изнесе празнична реч на Коледа.

В речта си по случай един от най-големите християнски празници Рождество Христово папа Франциск призова за диалог за решаване на конфликта в Украйна, както и за повече взаимопомощ между държавите за справяне с пандемията с коронавирус.

Той говори за това, че пандемията е в една от най-лошите си фази заради новия вариант Омикрон. Повече от 5,3 милиона са жертвите на вируса по целия свят.

"И на международно ниво съществува риск от избягване на диалог... Но само тези пътища могат да доведат до разрешаване на конфликти и до трайни ползи за всички", каза Папата в своето послание за Коледа към вярващите, събрани на площад „Свети Петър“ във Ватикана.

Той предупреди, че трябва да е избягва възобновяването на насилие в дълго тлеещия конфликт в Украйна. Думите му идват на фона на нарастващото напрежение между Русия и западните страни, които обвиняват Москва, че е събрала около 100 000 войници близо до границите на Украйна в подготовка за инвазия.

Площад Свети Петър във Ватикана на 25 декември 2021 г.
Площад Свети Петър във Ватикана на 25 декември 2021 г.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG