Връзки за достъпност

Извънредни новини

С протест разведени бащи поискаха законодателни промени за споделено родителство


Разведени бащи, заедно с децата си, протестираха в неделя пред Министерството на правосъдието, с искане да могат да ги отглеждат наравно с майките им. Демонстрацията се състоя символично на втория ден на Коледа, когато се почита Денят на бащата.

Пред правосъдното министерство бащите настоявха за законодателни промени. Протестиращите уточниха, че споделеното родителство е един от изходите, за да могат повече деца да живеят и със своите бащи, след като родителите вече са разведени. Обикновено родителските права в подобни ситуации се присъждат на майките.

“Проблемът с обезбащяването е огромен в цял свят. Много деца, да не кажа повечето, са израснали без бащи в съвременното общество”, коментира един от демонстрантите, цитиран от БГНЕС. Ето защо разведените бащи настояват за споделено родителство.

Правосъдният министър Надежда Йорданова обяви чрез пресслужбата на ведомството, че се ангажира да бъдат обсъдени законови промени за осигуряване на равните права на родителите след развод.

На 24 декемвти тя е провела телефонен разговор с представители на организациите, които са подготвяли протеста в неделя. Това са "Бащи за отговорно родителство" и асоциация "Член 24". В първия работен ден след коледните празници (29 декември) ще бъде организирана среща и на живо с неправителствените организации.

В действителност години наред не са предприети действия за разрешаването на този болезнен за децата и родителите проблем, който често превръща децата в жертви на конфликти по време и след развод и води до родителско отчуждение, се казва още в съобщението на Министерството на правосъдието.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Facebook форум

XS
SM
MD
LG