Връзки за достъпност

Извънредни новини

България е заплашена от дело в Съда на ЕС ако до март не издаде всички заповеди по "Натура 2000"


Тома Белев
Тома Белев

До месец март 2022 г. България трябва да издаде всички заповеди, свързани със защитата на местообитанията на защитени видове в мрежата "Натура 2000". Целта на вместването в срока е, за да не тръгне дело в Съда на Европейския съюз.

София е просрочила със 7 години последния срок за издаване на заповеди за зони за местообитанията. “Крайният срок за коригиране изтича през февруари-март”, посочи в понеделник новият зам.-министър на околната среда Тома Белев.

"Не прилагаме добре директивата за хабитатите, не сме обявили всички защитени зони, трябваше да ги обявим до 2014 г. Седем години по-късно все още има 47 зони за обявяване”, каза той.

По думите му други 186 заповеди трябва да се поправят, защото са с некачествени цели и режими за запазване на ценните видове.

“Вероятно февруари или март е последният шанс да го спасим иначе просто тръгва дело в съда на ЕС”, каза Белев пред "Нова нюз”.

В началото на ноември ЕК реши да сезира Съда на ЕС за това, че България не изпълнява поетите ангажименти пред общността да опазва естествените местообитания на дивата флора и фауна чрез обявяването на защитени зони, част от европейската екологична мрежа "Натура 2000".

Процедурата на Брюксел срещу страната ни заради нарушението на евродирективата започна през януари 2019 г., а през юли 2020 г. беше отправено последно предупреждение за завеждане на дело, защото все още не са обявени повечето зони.

Тогава стана ясно, че 207 от 229 зони не са обявени като такива и нямат планове за управление. В крайна сметка през ноември миналата година последва ударно обявяване на част от защитените зони, но това не беше сторено за всички.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG