Връзки за достъпност

Извънредни новини

Жени бяха ранени по време на протест срещу талибаните в Афганистан


Талибански бойци се опитват да разпръснат протест на жени с изстрели във въздуха
Талибански бойци се опитват да разпръснат протест на жени с изстрели във въздуха

Жени бяха ранени по време на протест в Афганистан срещу талибаните, съобщи азерската служба на Радио Свободна Европа. Според свидетели талибански бойци са стреляли във въздуха в опит да разпръснат протестиращите жени.

В демонстрацията в столицата Кабул във вторник са участвали около 130 жени. След предупредителните изстрели те са се опитали да избягат, а в създалия се хаос някои са били ранени. Не е ясен техният брой, нито тежестта на нараняванията им.

Демонстрацията се проведе на фона на нови забрани за жените в Афганистан. Преди дни талибанската власт нареди на шофьорите на таксита да не качват пътнички, които не спазват ислямския начин на обличане и които искат да пътуват сами на по-големи разстояния.

Талибаните завзеха властта в Афганистан през август 2021 г. Първоначално те уверяваха, че ще зачитат правата на жените. След това обаче наложиха редица ограничения. Сега повечето афганистанки не могат да работят. Момичетата нямат право да ходят на училище след 12-годишна възраст, а държавните университети са затворени за жени. Жени се допускат единствено в частните висши училища, но студентите там са разделени едни от други според пола.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Покушение срещу премиер. Кой е Роберт Фицо
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:29 0:00
XS
SM
MD
LG