Връзки за достъпност

Извънредни новини

Природният газ поскъпва с 30%


Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) взе решение за повишаване на цената на природния газ с 30% от 1 януари. Така тя става 133,41 лв./MWh, вместо досегашните 102,33 лв./MWh.

“Увеличената цена на природния газ е в резултат на нарастване на цените на международните газови пазари през периода след внасяне на заявлението на „Булгаргаз“ ЕАД на 10 декември, в което беше предложена цена от 117,12 лв./MWh“, съобщи регулаторът.

През декември цените на природния газ на европейските газови пазари достигнаха до 180 евро/MWh. От КЕВР припомнят, че дори и след новото поскъпване на синьото гориво цената му в България остава с 35% по-ниска в сравнение с цените в Европа заради дългосрочните договори на “Булгаргаз“ за доставка на руски и азерски газ.

По време на заседанието на комисията в събота председателят ѝ Иван Иванов е заявил, че регулаторът не може да ограничи поскъпването на цената на природния газ и това поставя в тежко положение топлофикационните дружества.

Иванов е припомнил, че след решението на Народното събрание за мораториума на цените на парното, тока и ВиК услугите, тези дружества продължават да предоставят топлинни услуги по цени на природния газ към 1 юли 2021 г.

Затова КЕВР призовава спешно да бъде утвърден механизъм за компенсиране на топлофикационните дружества и всички останали потребители на природен газ в страната.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG