Връзки за достъпност

Извънредни новини

Австрия разреши асистираната евтаназия


От 1 януари 2022 г. в Австрия е разрешена асистираната евтаназия. Снимката е илюстративна.
От 1 януари 2022 г. в Австрия е разрешена асистираната евтаназия. Снимката е илюстративна.

От 1 януари 2022 г. в Австрия влезе в сила закон, позволяващ в определени ситуации хора да сложат край на живота си с помощта на медицински специалисти.

Евтаназията е позволена за пълнолетни граждани, които са нелечимо болни или са в състояние на немощ, която се влошава. Наред с новия закон обаче правителството във Виена предвиди и допълнителни средства за палиативни грижи. Целта е да не се стига до ситуации, в които хора избират да се самоубият, защото не могат да си позволят някой да им помага.

Законът стана факт след като в началото на декември Конституционният съд в страната отмени съществуващата забрана за асистирана евтаназия. В решението от 12 декември 2021 г. обаче се отбелязва, че “убийството на човек по неговата молба остава незаконно”.

Според влязлия в сила закон за евтаназията всеки отделен случай ще се разглежда от двама лекари, като единият задължително е специалист по палиативни грижи. След техните заключения започва процедура, отнемаща между 2 и 12 седмици.

Заявяващите желание за прекратяване на живота си трябва да предоставят диагноза и потвърждение, че са способни рационално и самостоятелно да взимат решения.

След одобрението от лекарите се изчаква 12 седмици пациентът да обмисли окончателно решението си. В случаите с нелечимо болни срокът е съкратен до две седмици. Ако и след това решението остава непроменено, пациентът уведомява адвокат или нотариус и получава смъртоносна субстанция в аптеката. За да се избегнат злоупотреби, списъците с такива аптеки са известни само на уведомяваните адвокати и нотариуси и няма да са публично достояние.

Асистираното самоубийство е законно в Швейцария и е декриминализирано в Испания, Белгия и Нидерландия.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG