Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Пред вас е новото лице на ББР". Банката за развитие ще раздаде кредити от 60 млн. лв. за туризма


Даниел Лорер
Даниел Лорер

Българската банка за развитие (ББР) ще помага на малките и средни предприятия в туристическия сектор с кредитна програма от 60 млн. лв. Това съобщи във вторник министърът на иновациите и растежа Даниел Лорер.

Началото на новата програма бе поставено с подписан Меморандум за сътрудничество между ББР и Министерството на туризма.

Новата програма "Подкрепа за туризма" ще помогне на хотелиери и ресторантьори, включително стартиращи, да посрещнат своите нужди, да се справят с просрочени задължения и да облекчат текущите си плащания към финансови институции, уточни министър Лорер.

В рамките на програма "Подкрепа за туризма" ББР ще предоставя кредитни линии, кредит овърдрафт и стандартен кредит за оборотни средства на хотелиери и ресторантьори, които не са преустановили дейност през 2020 г. и 2021 г.

Максималният размер на финансиране се определя спрямо големината на компанията и вида продукт – 500 000 лв. за дружества с персонал до 49 души (или 20% от нетни приходи от продажби за 2019 г.) и 750 000 лв. за дружества с персонал от 50 до 249 души (15% от нетни приходи от продажби за 2019 г.). Максималният размер на кредит овърдрафт е 250 000 лв.

"Пред вас е новото лице на ББР. Всички помните историите от лятото и състоянието, в което намерихме банката. Започваме новата година с ясен пример каква ще бъде ББР”, каза Лорер. По думите му в нейната стратегия е ясно заложена подкрепа за малкия и средния бизнес, за стартиращи компании, както и за компании в затруднено положение.

През лятото стана ясно, че компании, свързани с някои от най-големите бизнесмени в България са получили огромни кредити от държавната банка, която трябва да подкрепя малкия и средния бизнес. Фактът, че това противоречи на идеята, с която е създадена Българската банка за развитие (ББР) провокира настоящият премиер и тогавашен служебен министър на икономиката Кирил Петков да започне проверка. След края на проверката цялото ръководство на банката беше сменено.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG