Връзки за достъпност

Извънредни новини

Ясен Гюзелев и неговата страна на чудесата


Монография на Ясен Гюзелев. Автор: Красимир Илиев. Издателство: "Рива". На корицата: автопортрет на художника.
Монография на Ясен Гюзелев. Автор: Красимир Илиев. Издателство: "Рива". На корицата: автопортрет на художника.

Той знае, че ще стане художник още от дете. Сам започва да прави илюстрации по "Алиса в страната на чудесата" и "Дон Кихот" без нито един учител да му е поставил такава задача. Още тогава е убеден, че илюстрацията е областта, в която трябва да се развива.

Днес Ясен Гюзелев е един от най-известните български илюстратори, чието творчество е познато в Италия, Испания, Канада, Великобритания и други държави.

В края на 2021 г. излезе първата монография на творчеството на Гюзелев с автор Красимир Илиев. Луксозният албум се състои от 288 страници, а публикуването му става възможно благодарение на издателство "Рива".

Изданието представя изкуството на илюстратора от началото на творческия му път. Включени са илюстрации към „Името на розата", стихотворенията на Франсоа Вийон, „Пинокио", „Царицата на пчелите", „Алиса в страната на чудесата", „Алиса в огледалния свят", „Сократ", „Орфей и Евридика", „Микеланджело" и „Дон Кихот", „Декамерон".

"Радва ме, че например италиански издател ми е поръчал да рисувам Пинокио, че английски издател ми е поръчал да илюстрирам Оливър Туист. Това означава, че виждат в мен някакви качества, които са подходящи за техните национални произведения – нещо като "Под игото". Да дадеш на чужденец да илюстрира това означава, че са те оценили особено", казва той пред бТВ.

Една от илюстрациите на Гюзелев в "Алиса в страната на чудесата"
Една от илюстрациите на Гюзелев в "Алиса в страната на чудесата"

Вероятно най-известната творба на Гюзелев е илюстрацията на детските книги за Алиса на Луис Карол, които му носят множество международни отличия. Сред тях е сребърен медал от Асоциацията на илюстраторите, Ню Йорк, САЩ през 2004 г. Обявен е за илюстратор на годината на Международния панаир на книгата в Болоня през 1994 г. Той е носител и на българската награда "Хр. Г. Данов" за най-добре илюстрирана книга за 2010 г.

Освен че предпочита класическите произведения, Гюзелев има и отличителен ренесансов стил. Рисува "старомодно" – на ръка, с молив, в малко и затрупано с книги ателие в центъра на София. При всяка нова задача, той изучава със седмици детайли за произведението и епохата му, за да създаде накрая едно уникално свое изображение.

"Задължително трябва да вляза в епохата, в характера на времето", казва той в интервю за "Капитал".

"Дали ще съм в древна Гърция, в древна Атина, когато Сократ се разхожда и говори със своите съграждани, или в началото на ХХ век – това е част от уменията на илюстратора - да може да прескача през различните епохи, книги, артефакти, всичко!", казва Гюзелев.

Една от илюстрациите на Гюзелев в "Алиса в страната на чудесата".
Една от илюстрациите на Гюзелев в "Алиса в страната на чудесата".

Ясен Гюзелев е роден през 1964 г. в София в семейство на артисти. Той е син на оперния певец Никола Гюзелев, а брат му е художникът Чавдар Гюзелев. Завършва Художествената академия през 1990 г., след което за кратко работи в Италия. След завръщането си в България той продължава да работи за някои от най-големите издатели и списания в Европа.

Творческият му процес до ден днешен остава един и същ. Всеки път, като започва нова книга, изпитва "нещо като страх". Казва, че заживява за няколко месеца с героите и в епохата на книгата, която илюстрира. След това вече започва да "вижда" как илюстрациите ще станат. Най-голямото свидетелство за неговата отдаденост към работата е, че и най-известната му творба, и дъщеря му се казват по един и същи начин. Алиса.

  • 16x9 Image

    Теодора Бързакова

    Теодора Бързакова е видео журналист в Свободна Европа от 2019 година. Завършила е магистратура "Международна журналистика" в City University London и е работила 5 години в международното радио BBC World Service.

XS
SM
MD
LG