Връзки за достъпност

Извънредни новини

Тихомир Колев, който поправя велосипеди заради детските усмивки


Тихомир Колев в ателието си

"Като видиш усмивката на дете, каквото и да ти е коствало, си заслужава."

Така 27-годишният Тихомир Колев обобщава пред БНР благотворителната си дейност, заради която в началото на декември получи плакет „Доброволец на годината“ в Габрово. Той е един от хората, които съчетават хобито с работата си – Тихомир е запален по планинското колоездене и се занимава с ремонт и реставрация на велосипеди.

Именно работата в неговото "Вело Ателие Каданс" го провокира да започне и благотворителна инициатива, която беше отличена в края на миналата година. Тихомир възстановява вече ненужни велосипеди и ги дарява на деца и младежи в затруднено положение.

Първите две такива колелета той дари през миналото лято на Центъра за настаняване от семеен тип на деца без увреждания в Габрово. Дейността му беше отбелязана и в сайта на местната община под надслов "Добрина на колела".

"Когато реставрирам стар велосипед и му давам нов живот, изпитвам удовлетворение. Така реших да направя една инициатива, в която всеки, който притежава такъв стар и ненужен велосипед, вместо да го захвърля или да го предава за скрап, може да ми го даде и аз от своя страна да го реставрирам и да го подаря на деца, които нямат възможност да притежават нов", разказва Колев пред местния сайт Vcentara.com.

Тихомир Колев дари първите две реставрирани от него колелета през миналия юли
Тихомир Колев дари първите две реставрирани от него колелета през миналия юли

По думите му все повече хора вече се отзовават на призива да му изпращат стари велосипеди, за да ги възстанови. Споделя, че времето за реставрацията им е относително – може да му отнеме седмица, а може и да му трябват няколко месеца, ако колелото е много занемарено.

"Мисля, че няма по-голямо щастие от това да видиш друг човек, че си го направил щастлив и че си помогнал с нещо, макар и малко", казва той пред БНТ.

В началото на 2022 г. в ателието на Тихомир вече го очакват два стари велосипеда. Изпратени са му от хора, които отдавна не ги ползват.

"Те са също употребявани велосипеди. Едното е в добро състояние, но е трябвало да се подменят спирачки, гуми, доста време е стояло, не е ползвано. То може да стане дамско, може и момче да го кара. Другото е детско ", разказва Колев пред БНР.

Частите за велосипедите Тихомир купува с лични средства, а когато има нужда от помощ при поправките, разчита на свой приятел от автосервиза в съседство.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Facebook форум

XS
SM
MD
LG