Връзки за достъпност

Извънредни новини

Кабинетът назначи нови 9 областни управители от БСП и ДБ


Началничката на кабинета на Кирил Петков - Лена Бориславова, съобщи, че управителите на 9 области са били освободени и на тяхно място са назначени нови такива, излъчени от квотите на "Демократична България" и БСП.
Началничката на кабинета на Кирил Петков - Лена Бориславова, съобщи, че управителите на 9 области са били освободени и на тяхно място са назначени нови такива, излъчени от квотите на "Демократична България" и БСП.

Министерският съвет назначи нови управители на девет области в страната - Благоевград, Бургас, Велико Търново, Видин, Добрич, Пловдив, Смолян, Софийска област и Хасково. Това потвърди началничката на кабинета на Кирил Петков - Лена Бориславова, в сряда.

Бориславова уточни, че назначените областни управители са излъчени от квотите на "Демократична България" (ДБ) и БСП. По думите й на областните управители няма да бъдат вменявани нови функции.

"Те са по закон част от политическия кабинет и като такива трябва да прокарват политиките, мерките и решенията, които взима едно правителство за развитие на отделните райони", каза Бориславова.

  • За областен управител в Благоевград е назначен лидерът на БСП в областта и настоящ зам.-кмет на Гоце Делчев Валери Сарандев. Той вече е бил управител на областта, като беше назначен за такъв от служебното правителство на Румен Радев през 2017 г.
  • В Бургас поста ще заеме областният лидер на БСП Стойко Танков. Бил е бил народен представител в 39-то и 40-то Народно събрание. В периода 1995–1997 г. е бил председател на Общинския съвет на Община Бургас. От 1998 до 2000 г. е изпълнявал длъжността председател на Общинската агенция по приватизация в Бургас.
  • Людмила Илиева е новият областен управител на област Велико Търново. Илиева е от квотата на ДБ, като два пъти е избирана за общински съветник в Общински съвет Горна Оряховица, съответно през 2015 г. и 2019 г.
  • За областен управител на област Видин е назначен Любен Иванов от ДБ. Той е магистър по право от СУ „Св. Климент Охридски“ и адвокат е от Адвокатска колегия Видин. Работил е в сферата на търговската несъстоятелност.
  • В област Добрич поста ще заеме Галин Господинов от БСП. От май 2021 г. до момента е заместник областен управител на областта. През периода 2018 г. – 2021 г. е бил главен юрисконсулт в Регионално Управление по образование – Добрич. Преди това е бил юрисконсулт във „Водоснабдяване и Канализация“ ЕООД-Добрич и в „Пътно строителство“ АД-Добрич. Магистър е по право.
  • Местният лидер на ДСБ Йордан Иванов е назначен за управител на област Пловдив. Иванов е юрист по образование. От 2019 г. до този момент е зам.-председател на Общинския съвет в Пловдив. Преди това, повече от десетилетие се занимава с консултантска дейност в сферата на правното обслужване и изработката на стратегически, планови документи и управление на проекти.
  • За областен управител на област Смолян е назначен Емил Хумчев от квотата на БСП. От 2019 г. до момента е председател на Общинския съвет в Златоград. Преди това е бил общински съветник в града. От 2013 г. до 2014 г. е заемал длъжността заместник областен управител на област Смолян. Притежава образователно-квалификационна степен магистър в сферата на хотелиерската и ресторантьорска дейност.
  • Иван Иванов от БСП е назначен за областен управител на Софийска област. В периода 2013-2014 г. е заемал длъжността заместник-министър на отбраната. От 2009 г. до 2012 г. е бил директор на Дирекция „Управление на човешките ресурси“ в Министерството на отбраната. Служил е също в Генералния щаб на Българската армия.
  • Катя Панева от ДБ е назначена за областен управител на област Хасково. Била е народен представител в 45-о и 46-о Народно събрание. От 2011 г. до 2021 г. е общински съветник в община Димитровград. От 20 години работи в сферата на фармацевтиката. Има магистърска степен по публична администрация и мениджмънт, европейска администрация.

Назначенията в останалите 17 области на страната се очаква да бъдат одобрени до края на следващата седмица.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG