Връзки за достъпност

Извънредни новини

Австралия анулира визата на Джокович. Той обжалва


Новак Джокович по време на свое участие на Австралия Оупън, 2008 г. Снимката е илюстративна.
Новак Джокович по време на свое участие на Австралия Оупън, 2008 г. Снимката е илюстративна.

Австралийски съд анулира визата на сръбския тенисист Новак Джокович. Това стана в четвъртък, като той ще обжалва решението същия ден.

Джокович кацна в Мелбърн късно вечерта в сряда австралийско време и беше задържан в стая на летището. Това стана, след като властите откриха проблем с визата му, свързан със статуса на ваксинация. Тенисистът не е съобщавал дали е ваксиниран до момента, но публично се обявява против ваксините.

След разпит от граничните власти Джокович остава в стаята в продължение на часове, а по-късно е преместен в хотел. Правителството на щата Виктория решава да не приеме визата му, като мотивите все още не са официално потвърдени.

Австралия е една от държавите с най-стриктни противоепидемични мерки и най-голям брой ваксинирани. Въпреки това обаче вследствие на новата вълна от коронавирус броят на заразените през последните седмици е силно повишен.

Сръбският президент Александър Вучич, цитиран от Би Би Си, каза, че тенисистът е жертва на „тормоз“, както и че „цяла Сърбия“ е с него. Австралийският премиер Скот Морисън от своя страна приветства решението на властите и каза, че "никой не е над закона".

Това се случва ден след като организаторите на турнира Австралия Оупън направиха изключение, като допуснаха Джокович да участва като медицинско изключение. Правилата за участие на неваксинирани в турнира са той да получи оценка от независим експертен екип. Това изискване по начало е съгласувано с властите в щата.

Джокович преминава тази процедура и във вторник съобщава в социалните мрежи, че пътува към Австралия, за да защити титлата си от турнира.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG