Връзки за достъпност

Извънредни новини

МВР е установило десетки нарушения с подвижни урни на вота през юли


Илюстративна снимка
Илюстративна снимка

Десетки нарушения при разкриването на подвижни секции за гласуване на парламентарните избори на 11 юли е установило МВР, съобщи вътрешният министър Бойко Рашков по време на свое изслушване в Народното събрание в четвъртък. Като области, в които са били засечени най-много нередности, той посочи Разград, Пазарджик, Хасково и Търговище.

Както Свободна Европа вече писа, над 2500 души от Разградско са поискали властите да им осигурят подвижни избирателни урни, за да гласуват от вкъщи през юли, сякаш в района е имало същински бум на болести, предизвикващи трайна неподвижност.

За сравнение през юли за почти всяко село от разградските общини Кубрат и Исперих е имало образувана специална подвижна секция, която ходи от врата на врата. Подобно нещо на изборите на 4 април не се е случвало. Напротив – през април само една мобилна секция в Исперих е успяла да обслужи всички нуждаещи се както в самия град, така и в още 12 села.

На този фон Рашков съобщи в четвъртък, че в област Разград са били извършени 148 проверки по повод данни за нарушения при разкриването на подвижни избирателни секции във връзка с вота през юли. В някои от тях е имало данни, че подписът на заявленията от граждани за разкриването на такива секции не е истински. Прокуратурата е образувала 26 досъдебни производства – 13 в Исперих, 3 в Кубрат, 6 в Разград и 4 Лозница.

По думите на вътрешния министър има данни за издавани медицински документи с невярно съдържание като се разследват и длъжностни лица от общините, регистрирали такива документи. Рашков добави, че много от хората, регистрирани като заявители на подвижна секция, всъщност твърдят, че не са подавали такива заявления и не познават лекаря, който ги е подписал.

Той припомни още, че по повод проверка на МВР представители на ДПС са отправили заплахи към директор на местно полицейско управление, като включително са призовавали за „граждански арести“ на полицаи. Още през лятото от партията пък квалифицираха полицейските действия в региона като „репресия към хора с ТЕЛК“ и към „избиратели в тежко положение“.

По този повод Рашков заяви в парламента, че МВР е проверявало сигнали срещу действията на местната полиция и оплакали се граждани са декларирали, че не са били заплашвани или обиждани от полицаи, а жалбите са били писани от адвокати, които не познават.

Вътрешният министър съобщи още, че в област Пазарджик са били образувани 38 разследвания за нарушения с подвижни урни на изборите през юли, а на тези през ноември тези досъдебни производства са били 18.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG