Връзки за достъпност

Извънредни новини

Прокуратурата се самосезира по повод изявленията на журналиста Атанас Чобанов за отправена заплаха


Атанас Чобанов
Атанас Чобанов

Софийската районна прокуратура се самосезира по повод изявленията на журналиста Атанас Чобанов от разследващия сайт Bird.bg, че спрямо него е отправена заплаха.

В неделя от Bird.bg съобщиха, че са получили предупреждение от чуждо правителство, че Чобанов е под "непосредствена заплаха". По-рано Международният журналистически проект за разследване на организираната престъпност и корупцията, OCCRP, също съобщи в Туитър, че разполага със "сериозна и достоверна информация" за заплаха срещу Чобанов.

До момента държавното обвинение не е било уведомено от институциите за отправена заплаха към журналиста, посочиха от прокуратурата. Оттам допълниха, че са били изпратени писма до МВР, Главна дирекция "Борба с организираната престъпност" - МВР, Главна дирекция "Национална полиция", Столична дирекция на вътрешните работи, Държавна агенция "Разузнаване", ДАНС и до Служба "Военно разузнаване" с питане дали имат информация за отправена заплаха спрямо Чобанов и, ако имат такава - какви мерки са били предприети за защитата му.

След извършване на проверката прокурорът по случая ще прецени дали има достатъчно данни за извършено престъпление от общ характер. Ако такива са налице, ще бъде образувано досъдебно производство, уточниха още от прокуратурата.

В понеделник от пресцентъра на ДПС съобщиха, че председателят на партията Мустафа Карадайъ и депутатите Йордан Цонев и Делян Пеевски ще сезират ДАНС с искане за проверка на твърденията на Чобанов.

"Сезирането на ДАНС от мафиотската организация под прикритие на политическа партия ДПС е доказателство, че поръчката срещу мен идва от първия ред в парламента. По същия начин тези бандити внесоха законопроект срещу златните паспорти, след като Пеевски беше посочен от САЩ, че търгува с гражданство", коментира журналистът позицията на ДПС.

По-рано Асоциацията на европейските журналисти – България (АЕЖ) призова българските власти да предприемат "всички необходими мерки" за защита на Чобанов. В позицията си от АЕЖ настояват да се направи всичко възможно, за да се установи и неутрализира евентуалният източник на заплахата срещу журналиста.

"Поради естеството на работата си, разкриваща корупция и нередности, разследващите журналисти са в уязвима позиция и е отговорност на институциите да ги защитава от всякакви посегателства на кръгове, които биха имали интерес да заглушат гласа им. При липса на реакция от страна на държавата, журналистите понякога остават единствените неудобни, които пречат на реализацията на мащабни престъпни схеми или корупция на високо ниво", пише в позицията на организацията.

В неделя самият Чобанов коментира информацията в своя профил във Фейсбук. По думите му до момента той не е бил уведомен от българските власти за никакви действия, предприети по случая.

"Последната ми работа е свързана с Пеевски и лобистки договори на негови проксита с Тони Подеста. За мен е ясно, че поръчката идва от първия ред в Народното събрание. Въпросът е какво прави новата власт, за да ни извади от позорното 111 място по медийна свобода", коментира още Чобанов.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG