Връзки за достъпност

Извънредни новини

Премиерът и президентът се самоизолираха. Минчев е контактен с цялото ръководство на държавата


Консултативният съвет при президента продължи 6 часа в понеделник.
Консултативният съвет при президента продължи 6 часа в понеделник.

Председателят на Народното събрание Никола Минчев си е направил тест в понеделник вечер, който е бил положителен за COVD-19. Малко по-рано той участва в Консултативния съвет за национална сигурност (КСНС) при президента. Затова министър-председателят Кирил Петков, президентът Румен Радев и членовете на екипите им, които присъстваха на срещата, са се самоизолирали. Това съобщиха във вторник от пресслужбата на Министерския съвет, на парламента и на президентството.

Вицепремиерът по ефективното управление Калина Константинова ще замества премиера Кирил Петков на присъствените ангажименти в страната, докато той се намира под карантина.

Консултативният съвет в понеделник продължи 6 часа в закрито помещение в президентството. На него присъстваха и президентът Румен Радев, министърът на финансите Асен Василев, министрите на вътрешните работи и на отбраната Бойко Рашков и Стефан Янев, заместник-министърът на външните работи Ирена Димитрова, ръководителите на Държавна агенция "Национална сигурност" и на Държавна агенция "Разузнаване".

Присъстваха и депутатите Кристиан Вигенин от БСП, Мустафа Карадайъ от ДПС, Тошко Йорданов от "Има такъв народ", Христо Иванов от "Демократична България“ и Костадин Костадинов от „Възраждане“. Посланикът на България в Северна Македония Ангел Ангелов също участваше.

Според настоящите наредби на здравното министерство Никола Минчев ще бъде под карантина 14 дни. Той ще участва в заседанията на парламента дистанционно, по електронен път, при спазване на приетите от Народното събрание правила, съобщават от пресцентъра.

Официална карантина

Столичната регионална здравна инспекция предстои да съобщи кои от присъстващите на съвета се смятат за контактни с Минчев и следва да бъдат поставени също под карантина.

До 11 януари сроковете за карантина бяха 14 дни за хората с потвърден коронавирус и 10 дни за близките контактни личности. Със заповед, публикувана от здравния министър следобяд на 11 януари, карантината на контактните лица стана 7 дни, а за хората с COVID-19 - 10 дни. Има възможност и за отмяна на карантината за тези с поставена бустерна доза от ваксина при предоставяне на негативен резултат от PCR тест на 3-тия ден.

Главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев каза, че участниците във вчерашното заседание на КСНС вероятно ще бъдат поставени под карантина за различни срокове.

По думите му, имайки предвид ангажираността и забавянето в поставянето под карантина от страна на СРЗИ поради големия брой болни, вероятно те ще бъдат по новите срокове.

"Проверяваме какъв е имунният им статус, така че в зависимост от това кой какъв имунен статус има, има ли бустерна доза, ще бъде поставен под различен срок карантина", каза още Кунчев.

Самоизолиране

Междувременно редица от участниците в срещата съобщиха сами, че са се самоизолирали след като са научили новината, че Минчев има положителен резултат на тест за COVID-19. Така направиха Петков и Радев, както и началникът на политическия кабинет на премиера Лена Бориславова, която също е присъствала и се е самоизолирала.

Министър Бойко Рашков се самоизолира, съобщиха от МВР.

Председателят на ПГ ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова също се е самоизолирала и си е направила PCR тест след вчерашното заседание. Тя очаква резултата. Атанасова обвини Минчев в "проява на пълна безотговорност към здравето" на всички присъстващи.

Председателят на парламентарната група "Демократична България" Христо Иванов е под карантина за 10 дни като контактно лице, съобщи БТА.

Заместник-председателят на Народното събрание от "БСП за България" Кристиан Вигенин информира, че съгласно заповедта на здравния министър и правилата на Регионалната здравна инспекция, не подлежи на задължително карантиниране, тъй като е преболедувал COVID-19 преди по-малко от три месеца.

Лидерът на "Възраждане" си е направил тест за коронавирус, който е отрицателен, и сега чака резултатите от друг тест, направен в лаборатория, съобщиха за БТА от пресцентъра на партията.

На този етап Костадинов не е поставен под карантина, посочиха от "Възраждане" и уточниха, че карантината се налага официално от Регионалната здравна инспекция.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG