Връзки за достъпност

Извънредни новини

Европейският съюз заплаши лидерите на Република Сръбска в Босна


В същия ден, в който Брюксел заплаши със санкции, в града се проведе протест за мир в Босна и Херцеговина.
В същия ден, в който Брюксел заплаши със санкции, в града се проведе протест за мир в Босна и Херцеговина.

Европейският съюз заплаши лидерите на босненските сърби в Босна и Херцеговина със санкции и намаляване на помощта, която им предоставят, ако продължат да подхранват политическата криза и етническото разделение в балканската страна.

"Ако ситуацията се влоши допълнително, ЕС разполага с широк набор от инструменти, включително съществуващата рамка за санкции на ЕС и цялостно преразглеждане на помощта от ЕС“, каза говорителят на съюза Петер Стано на 10 януари.

Острото предупреждение идва в момент, в който политическата криза в страната се задълбочава заради опитите за отцепване на Република Сръбска от Босна. Това създава опасенията, че мирното споразумение, което сложи край на войната от 1992-95 г., може да се разпадне и да застраши регионалната стабилност.

Последният провокативен акт на босненските сърби се проведе на 9 януари, когато те отпразнуваха свой "Ден на независимостта" с парад и военен марш. Върховният съд на Босна и Херцеговина определя това честване за противоконституционно.

Това е датата, на която през 1992 г. босненските сърби обявяват собствена държава в Босна, казват, че искат да се обединят със Сърбия, и слагат началото на война с мюсюлманското население, отнела живота на над 100 000 души от двете страни и оставила милиони без дом.

На следващия ден ЕС осъди "негативната, разделителна и провокативна реторика", използвана от лидерите на Република Сръбска по време на тържествата на 9 януари.

Ръководството на сръбската общност „трябва да допринесе за прекратяването на тревожната тенденция на омраза и нетолерантност. Това трябва да включва прекратяване на възхвалата на военнопрестъпниците и на отричането или възхваляването на техните престъпления“, каза Стано.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG