Връзки за достъпност

Извънредни новини

Благослав Михайлов, който застана на "Стража" за демокрацията


Благослав Михайлов
Благослав Михайлов

За краткото си съществуване от средата на 2021 г. сайтът strazha.bg постигна два големи успеха за гражданското общество в България. Първият е, че от съвсем скоро избирателите могат без усилия да намерят на кого от техните народни представители принадлежи всяка дума, казана от парламентарната трибуна. Другият успех е, че само за няколко месеца съществуване сайтът успя да прокара поправка в Правилника за дейността на Народното събрание, от която вече се ползват всички медии в България.

Strazha.bg e проект на група младежи, с който те методично и фактологично систематизират институционална информация и данни. На интернет страницата може да бъде намерено всичко за парламента и народните представители в България. От стенограми на дебатите в пленарна зала, до всякаква информация за депутатите, която е достъпна на сайта на Народното събрание.

Създателят на сайта Благослав Михайлов систематизира всичко институционално известно за народните представители, а функционалността за търсене на изказвания на даден депутат по име, прави проследяването на дейността на политиците бързо и удобно.

До момента в България не е имало публично достъпна и безплатна база данни, в която гражданите да търсят изказвания на народни представители по име.

До момента в България не е имало публично достъпна и безплатна база данни, в която гражданите да търсят изказвания на народни представители по име. За да провери какво точно е казал някой депутат, търсещият в сайта на парламента трябва да знае датата, на която е воден дебатът, а за да достигне до определено изказване, трябва да премине през всички процедури и реплики. Подобна подредба е затруднявала в търсенето дори самия Благослав, който се представя като “компютърният човек” на strazha.bg.

Пред Свободна Европа той казва, че според него и момчетата, които му помагат, личната отговорност на народните представители е ключова за функционирането на една демокрация. “За да бъде наистина той/тя представител на народа, трябва народът да може бързо и лесно да види какво този представител прави или говори от негово име”, обяснява Михайлов. Това обаче не се случва на сайта на парламента. По тази причина се ражда и идеята за “Стража”.

На въпрос какво мотивира група младежи да се занимават тъкмо с това, Благослав казва: “същото, което е мотивирало и поколенията преди нас – желанието да прекарат животите, които им предстоят в една по-добра и по-демократична България”.

“Демокрацията означава политиците да имат лична връзка със своите избиратели и да носят лична отговорност. Това е, което искаме да променим”

По думите му демокрацията е култура, начин на мислене, информираност и ангажираност. “Демокрацията означава политиците да имат лична връзка със своите избиратели и да носят лична отговорност. Това е, което искаме да променим”, казва Михайлов.

Според него именно 2021-ва година се оказва точният момент да се появи подобен проект, "защото тази турбулентност [с няколко избора] накара много от нас да се замислим за бъдещето на българската демокрация”.

Веднага след създаването на strazha.bg младежите установяват, че в страницата на Народното събрание се публикува информация за дебати и гласувания, но значително по-късно. Това налага гражданите да чакат дълго, за да имат достъп до дадена информация. Ето защо екипът на “Стража” започва да настоява всички данни да стават публични в срок от 24 часа. Така се стига и до поправка в Правилника за дейността на Народното събрание, който е с ранг на закон.

“Поправката "Стража" беше продиктувана от една чисто прагматична нужда, да разполагаме с данните от едно заседание до 24 часа след като приключи, вместо след 7 дни, за да могат гражданите да видят техните представители как са гласували по даден въпрос още на следващия ден”, разказва Благослав.

Журналистите досега можеха да изискат само разпечатка на гласуванията в парламента. Нищо друго не беше достъпно с дни.

Всъщност, поправката подпомага работата на всички журналисти и медии, които досега можеха да изискат само разпечатка на гласуванията в парламента, в деня, в който са се провели. Нищо от останалата информация не беше достъпно с дни. След застъпническата работа на "Стража" информацията за гласувания и дебати се публикува в срок от 24 часа.

По думите на Благослав, когато “започвахме Стража в средата на 2021-ва, на нас ни изглеждаше като нещо непосилно да убедим парламента да промени какъвто и да е закон. Но в началото на 47-ия парламент ни се появи възможност, защото парламентът изготвяше нов правилник”.

Благослав разказва как екипът на сайта се е свързал с почти всеки депутат, който са успели да намерят. “Накрая се получи. Никой не го очакваше. Бяхме много радостни”, казва той.

Благослав Михайлов е основателят на Strazha.bg. Освен, че се вдъхновява от подобен проект в Германия, той изцяло програмира интернет страницата. С всичко останало, което никак не е малко, както обяснява той, му помагат Фридрих Крепиев, Антон Герасимов, Здравко Черкезов и Стоян Трошанов.

Михайлов е роден 1996 г. в София, завършил е специалност Изкуствен интелект в Шефилдския университет във Великобритания. През миналата година се занимава с разработка на компютърни игри, но в момента се е посветил изцяло на проекта “Стража”. Засега той обхваща само Народното събрание, но амбициите на младежите са да развият още подобни страници.

Strazha.bg се издържа от дарения. Благослав обаче подчертава, че той и колегите му настояват и ще останат независими от всякакви политически формации.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG