Връзки за достъпност

Извънредни новини

Медийни организации се обявиха против сплашването на журналисти чрез съда


Съдебната палата в София. Снимката е илюстративна
Съдебната палата в София. Снимката е илюстративна

Медийни организации реагираха остро на "опита за сплашване" чрез съдебно решение срещу двама български журналисти и едно издание. АЕЖ-България и Радио Свободна Европа/Радио Свобода разпространиха позиции по повод присъдата срещу журналиста Борис Митов, сайта Медиапул и главната му редакторка Стояна Георгиева.

В навечерието на Коледа те бяха осъдени солидарно да платят на бивш съдебен шеф рекордното за подобни дела обезщетение от 60 000 лв. и 7000 лв. разноски. Той се е почувствал обиден от припомняне на отдавна известни факти и изказвания по негов адрес в четири публикации от февруари 2018 г. в сайта Медиапул. Техен автор е Борис Митов, който тогава е съдебен репортер в Медиапул, а днес - журналист в Свободна Европа.

Става дума за бившия председател на Софийския градски съд Светлин Михайлов. Статиите припомнят публично известни и многократно коментирани в медиите факти, както и имущественото състояние на съдията, който към онзи момент официално е декларирал, че притежава над 1 млн. лв.

В мотивите на съдебното решение срещу журналистите не се посочва нито кои обстоятелства от статиите са неверни, нито къде има „неприлични, вулгарни и цинични“ изрази, каквито според съдебната практика са необходими, за да е налице обида.

"Подобна съдебна практика може да отвори врата за безпрецедентна цензура над свободата на мнение", се казва в разпространена позиция от Асоциацията на европейските журналисти - България.

Президентът на Радио Свободна Европа/Радио Свобода Джейми Флай определи решението на съда като "скандално". Според него то има за цел "да сплаши някои от най-добрите разследващи журналисти в България, сред които и Борис Митов от Свободна Европа, защото са съобщили публично известни факти".

"Обществото има право да знае и подобни тактики за сплашване няма да спрат Свободна Европа да информира своята публика за въпросите от обществен интерес", казва Джейми Флай.

АЕЖ-България казва още, че делото носи характеристиките на SLAPP (Стратегически съдебни дела срещу публично участие). Тези дела целят не да се защити легитимен правен интерес, а да се ограничи дейността на журналисти и активисти.

Медийната организация припомня, че Борис Митов е журналист, който и преди е бил обект на репресии от нереформираната българска съдебна система.

"През 2013 г. той бе призован в прокуратурата и заплашен с наказателно преследване отново заради разгласяване на вече известни обстоятелства, свързани с тогавашния главен прокурор Сотир Цацаров, заместник-градския прокурор на София Роман Василев и бившия вътрешен министър Цветан Цветанов", пише АЕЖ-България.

Асоциацията се обръща към ДАНС, МВР, Висшия съдебен съвет, Инспектората към ВСС и прокуратурата с призив да публикуват "всички материали, които имат, засягащи ищеца по делото, съдия Светлин Михайлов".

"Българското общество трябва да получи достъп до информацията, която българската държава е събрала по официален ред за въпросното лице, което продължава да бъде съдия в Софийски апелативен съд, където решението на съдия Попова може да бъде обжалвано", завършва позицията на АЕЖ-България.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG