Връзки за достъпност

Извънредни новини

„Човекът с куфарчетата“. Една смърт в България и неразказаните истории на турския елит


За смъртта на Танер Ай в България се разбра от публикации в турските медии
За смъртта на Танер Ай в България се разбра от публикации в турските медии

Два дни преди Нова година двама мъже влизат в България от Турция на път за Германия. Часове по-късно те са част от информационния бюлетин на МВР за пътните инциденти в страната. Единият е загинал на място, другият – ранен. Дотук те са статистика.

Загиналият обаче не е случаен човек. Казва се Танер Ай и е имал тесни връзки с висшите политически кръгове в Турция и с близката до президента Реджеп Ердоган, но забранена в Германия рокерска банда, наречена „Османци Германия“.

Катастрофата в България се превърна във водеща тема в турските медии в първите дни на 2022 г. Появиха се подозрения, че този инцидент може да не е случаен.

Повод за тях е пъзелът, който се нарежда от разкритията на турския бизнесмен Седат Пекер. В началото на май миналата година той започна серия от изявления, в които говори за финансовите потоци към управляващата турска партия, връзките със забранени организации и хората за свръзка.

От МВР потвърдиха за Свободна Европа за катастрофата. От Софийската окръжна прокуратура казаха, че загиналият е турски гражданин с инициали Т. А., но не коментираха версии за инцидента. От турското посолство в България не отговориха дали Турция е изпратила въпроси, свързани с разследването в България.

В следващите редове разказваме за завесата, която повдига тази катастрофа, и внезапната смърт на един млад мъж, който очевидно е имал много истории за разказване.

Кой е Танер Ай

Танер Ай е на 27 години. Демонстрирал е луксозен начин на живот и връзки на най-високо държавно ниво в Турция. Това се вижда от статусите, които е публикувал в профилите си в социалните мрежи. Сред тях са съвместни снимки с директора на турското разузнаване Хакан Фидан, когото нарича „батко Хакан“.

Танер Ай с директора на турските разузнавателни служби
Танер Ай с директора на турските разузнавателни служби

На други е с вътрешния министър Сюлейман Сойлу, с министъра на отбраната Хулюси Акар, с външния министър Мевлют Чавушоглу. Някои от снимките са заснети в президентския дворец. Но в публичното пространство остава загадка какви точно са били качествата и функциите на Танер Ай, за да е част от тези политически кръгове.

Танер Ай има и различни снимки с оръжия, публикувани в турските медии. Те обаче вече не могат да се открият в профилите му.

Танер Ай позира с оръжие на различни снимки.
Танер Ай позира с оръжие на различни снимки.

Освен с висши държавници Танер Ай е подозиран и за връзки с хора от подземния свят. „Новините, които излязоха след смъртта на Танер Ай, отразиха, че той е бил от ръководителите на „Османци Германия“, но не се уточнява на какъв пост в йерархията е бил, какви точно са били връзките му с групировката“, казва Мехмед Юмер, български журналист, който следи събитията в Турция.

Изданието "Джумхюриет" съобщава, че Танер Ай е "един от ръководителите на "Османци Германия". Твърдения за връзките на Танер Ай със забранената групировка се появяват през 2019 г. Тогава германското издание „Ди Велт“ публикува разследване, в което твърди, че Ай е свързан с „Османци Германия“.

Изданието разкрива, че Танер Ай е бил водещ член на групата, която е забранена, защото е установено, че членовете й се занимават с престъпна дейност.

Пътят на парите

През май миналата година турският бизнесмен Седат Пекер започна да публикува видео монолози, с които разтърси политическия елит в Турция. Той разказва за връзките на управляващите в Анкара с подземния свят. Именно данните, които той изнесе, станаха причина внезапната смърт на Танер Ай да предизвика такъв интерес.

В едно от изказванията си Пекер твърди, че лично е изпращал пари на „Османци Германия“, пише Дойче веле. Това е ставало по заръка на депутата от управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР) Метин Кюлюнк.

„Това е и връзката, която правят турските медии – Пекер праща пари към свързани с управляващата партия организации, а "човекът с куфарчетата" е Танер Ай“, коментира Мехмед Юмер.

Междувременно се появи изявление на семейството на Танер Ай, с което близките му обещават награда от 1 млн. евро за този, който докаже твърденията за връзките на Танер Ай с мафията.

„Османци Германия“

„Османци Германия“ е турско-националистическа рокерска групировка. Тя е забранена в Германия от 2018 г. "Клубът представлява сериозна заплаха за индивидуалните права на гражданите и за обществото като цяло", се казва в съобщението на вътрешното министерство по повод решението за забрана, цитирано от Дойче веле. Повечето от членовете й са турци, които привличат вниманието на германските служби за сигурност с агресивното си поведение.

Дейността им е била наблюдавана от службите в продължение на няколко години. Установено е, че групировката се е занимавала с криминални деяния като рекет, обещание за охрана, продажба на наркотици и трафик на жени.

В рамките на разследването са излезли и политическите връзки на групировката с властта в Турция. Установено е, че „Османците" са изпълнявали и функцията на охранители по време на митинги и демонстрации в подкрепа на турското правителство, провеждани в Германия.​

Разкритията на Пекер

Седат Пекер е човекът, предизвикал една от най-тежките кризи в политическия живот на Турция в последните месеци с разкритията си за корупция, убийства, изнасилвания, наркотици и връзки с политици. Той започна своята серия от разкрития в началото на миналата година, а монолозите му в YouTube имат милиони гледания.

Седат Пекер е известен турски гангстер, който е осъждан няколко пъти. През 2017 г. беше изпратен за 14 години зад решетките като ръководител на организирана престъпна група. Името му е разпознаваемо в криминалните среди в Турция още от 90-те години.

Пекер твърди, че се намира в Дубай. Той обвинява в редица престъпления хора от екипа на Реджеп Тайип Ердоган и дори самият президент беше принуден да коментира случая.

Едно от най-често споменаваните имена е това на министъра на вътрешните работи Сюлейман Сойлу, когото Пекер обвинява в търговия с наркотици и раздаване на оръжие на цивилни.

Сойлу отрече обвинението, че е осигурявал чадър над криминалната дейност на Пекер. Той подаде съдебен иск за клевета и коментира, че е атакуван заради действията си срещу организираната престъпност.

Разследването в България

Това, което е известно в България, е, че около 23.25 часа на 29 декември в ОДМВР-София е постъпил сигнал за тежко пътнотранспортно произшествие в района на 29 км на автомагистрала „Тракия“ в посока София. На място е установен лек автомобил „Порше Карера“, катастрофирал извън пътното платно. Водачът е загинал на място. Спътникът му е настанен в столична болница с черепно-мозъчна травма и контузия на гръден кош. Причините за възникването на инцидента са в процес на изясняване.

От прокуратурата казаха за Свободна Европа, че загиналият е турски гражданин с инициали Т.А., но не пожелаха да коментират версии за инцидента.

Осветяването на Танер Ай повдигна много въпроси, свързани с действията и връзките на турския политически елит. Внезапната му смърт не обещава отговори.

XS
SM
MD
LG