Връзки за достъпност

Извънредни новини

ДАНС и МВР проверяват "Булгаргаз" за спекулативни продажби


Агенти на ДАНС, както и представители на Главна дирекция “Национална полиция“ са започнали в петък акция в “Булгаргаз“, научи Свободна Европа от свои източници в МВР.

Проверката е във връзка със спекулативно препродаване на газ. По данни от вътрешното министерство униформените изземват документи.

От дружеството потвърдиха в телефонен разговор със Свободна Европа, че в сградите на държавната компания “има външни лица”. Всякаква допълнителна информация и коментари обаче бяха отказани.

Акцията се провежда на шест различни адреса, като сред тях има и частни дружества с офиси извън столицата.

На 6 януари министрите на енергетиката и финансите обвиниха “Булгаргаз” в изнасянето на евтин газ от хранилището в Чирен. Газът, по данни на изпълнителната власт, е продаван на газовите борси.

По време на заседанието на парламентарните комисии по енергетика и финанси финансовият министър Асен Василев заяви, че се извършва проверка защо "Булгаргаз" черпи газ от Чирен на по-ниски цени и го продава в чужбина, вместо да го продава на ниски цени в България и на "Топлофикация София".

От “Булгаргаз” тогава отрекоха за подобен случай.

В края на 2021 г. около газовото дружество се разви и друг скандал, свързан с изтичане на информация относно договора за доставка на азерски газ.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG