Връзки за достъпност

Извънредни новини

Николай Огнянов, чиято работа е да не загубим едно прекрасно поколение


Николай Огнянов в офиса си в град Гулянци.
Николай Огнянов в офиса си в град Гулянци.

Неговата роля е още по-важна във време на пандемия. През изминалите две години стана съвсем трудно да бъдат върнати в училище деца, които така или иначе не желаят да посещават часове. Става дума предимно за деца от ромската общност, а работата на образователния медиатор Николай Огнянов е да ги убеждава да завършат образованието си.

Той прави това от вече над пет години. А в четвъртък стана носител на голямата награда в първото издание на конкурса "Образователен медиатор на годината“, организиран от Министерството на образованието.

"Тази награда още повече ме мотивира да си върша работата“, казва Огнянов пред Свободна Европа.

Преди да се заеме с тази професия му се налага да живее в чужбина, докато семейството му помага с неговите деца в България.

"Тогава се живееше трудно“, казва Огнянов. Днес обаче е щастлив с работата си, въпреки че по думите му не е добре платена. „Сега за тези, които си обичаме работата, не е трудно, въпреки че получаваме минимална заплата. Тя е малко за нашата работа, но все пак съм доволен“, казва Огнянов.

Той работи в СУ "Христо Смирненски“ в градчето Гулянци, близо до Плевен. Оттам се движи между общо 12 населени места, в които живеят ученици.

Задачата му никак не е лесна. Обикновено децата казват, че са пропуснали училище, защото "няма пари за закуски, закъснели са, изпуснали си автобуса“, разказва през смях Огнянов. Зад това обаче често се крие по-сериозно нежелание, породено например от конфликт с учител или съученик, расова дискриминация и други.

Ролята на Огнянов в такива ситуации е да възстанови комуникацията, да открие истинския проблем и да мотивира детето да се върне в класната стая. Обикновено това се случва, като им разказва за собствените си деца. Най-убедителни обаче сякаш са разговорите за бъдещето.

"Ако ние допуснем те да пропускат училище или да отпадат, то това означава, че ние губим едно прекрасно поколение“, казва Огнянов. Затова започва да говори с децата за това защо им е нужно средно образование. "Защото човек не може нищо да прави без него".

"Насърчаваме ги да имат поне десети клас, да могат да се запишат на шофьорски курсове, да си намерят работа и по някакъв начин малко по малко ги убеждаваме“, казва Огнянов.

Когато успее, идва и най-силната мотивация за него самия. "Винаги се чувствам сякаш мога да доведа още толкова деца в училище. Много се гордея с това“, добавя той.

Огнянов е един от над хиляда образователни медиатори в страната. Когато започва работа преди около 5 години, трудно свиква с предизвикателствата. Постепенно обаче с помощта на свои колеги от фондация "Амалипе“, както и на училищния персонал и местната община, успява да намери общ език както с децата, така и с техните родители.

XS
SM
MD
LG