Връзки за достъпност

Извънредни новини

Австрия представи законопроект за задължителна ваксинация срещу COVID-19


Федералният канцлер на Австрия Карл Нехамер
Федералният канцлер на Австрия Карл Нехамер

Aвстрийското правителство представи в неделя на пресконференция, предавана по телевизията, законопроект за задължителна ваксинация срещу COVID-19, който ще влезе в сила от 1 февруари, предаде БТА.

Имунизацията ще бъде задължителна за всички над 18-годишна възраст. Изключение ще се прави за бременните, хората с противопоказни заболявания и преболедувалите в периода до 180 дни след прекарване на COVID-19.

След встъпителната фаза с начало 1 февруари, през която на населението ще бъде дадена възможност да се ваксинира, от 15 март март ще започнат проверките и за неваксинираните се предвиждат глоби.

Във втората фаза неваксинираните ще получат напомнящо писмо, че е необходимо да си поставят ваксина. Третата фаза включва писмо с определен час за ваксиниране и ако той не бъде спазен, ще се налагат предвидените от закона глоби до 600 евро.

Законът предвижда максимум четири глоби на неваксинираните хора годишно – по една на всяко тримесечие. Ако глобеното лице подаде жалба в съда, тя може да бъде увеличена до 3600 евро. Не са предвидени наказания с лишаване от свобода.

Някои разпоредби на закона могат да бъдат отменени при определени обстоятелства, например, ако следващият вариант на коронавируса е по-лек от Омикрон, ако пандемията отмине или ако мненията на експертите са, че законът вече е загубил значение.

Законопроектът ще бъде разгледан от здравната комисия в австрийския парламент в понеделник, а в четвъртък се предвижда да бъде внесен за гласуване в пленарната зала. За приемане на закона е достатъчно обикновено мнозинство, за което стигат гласовете на управляващата коалиция на Австрийската народна партия и Партията на зелените.

Правителството обаче ще се стреми да получи още по-широка подкрепа, като привлече и гласовете на Австрийската социалдемократическа партия и партията НЕОС. Австрийската партия на свободата вече се обяви срещу проектозакона за задължителна имунизация.

Федералният канцлер Карл Нехамер защити правителствените планове за задължителна ваксинация с необходимостта от решителни действия за преодоляване на пандемията, както и с факта, че тази мярка се подкрепя от преобладаващата част от австрийското общество.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG