Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Това ако не е цензура". Защо БСП гони знакови партийни журналисти


Лидерката на БСП в оставка беше обвинена в цензура. В понеделник тя не отговаряше на телефона си, а от пресцентъра на партията разпространиха снимки, наред с които тя благодари за вниманието, което е получила по повод рождения си ден.
Лидерката на БСП в оставка беше обвинена в цензура. В понеделник тя не отговаряше на телефона си, а от пресцентъра на партията разпространиха снимки, наред с които тя благодари за вниманието, което е получила по повод рождения си ден.

Ръководството на БСП често повтаря, че е част от "най-демократичната партия в България". Аргументите в подкрепа на това твърдение винаги са едни и същи: БСП не е лидерска партия; управлява се от колективни органи, а не еднолично и не на последно място - сред социалистите винаги е имало различи крила, а оттам и различни мнения.

Дали обаче това наистина е така? Въпросът е особено актуален след прочистването на екипа на в. "Дума" от знакови за БСП журналисти като Велислава Дърева и Велиана Христова. И двете имена се свързват с партийния печатен орган на социалистическата партия от самото му пресъздаване на мястото на "Работническо дело" преди повече от 30 години.

Преди седмица, в два последователни дни, стана публично известно, че Христова и Дърева са отстранени от постовете си във вестника. Премахването им пък стана повод наяве да излязат обвинения в цензура, както и опити за заглушаване на критични мнения към ръководството на БСП.

Всичко това се случва в особен за партията момент – седмица преди заседанието на конгреса ѝ, който трябва да реши дали, кога и как ще се избере наследник на подалата оставка Корнелия Нинова.

Контекстът се допълва и от още две обстоятелства. Първо, Нинова подаде оставката си символично, за да понесе отговорността от слабите изборни резултати на БСП. И второ, партията влезе в управлението на страната, а самата Нинова е вицепремиер в новия редовен кабинет. Част от аргументите, с които БСП влезе в управлението, бяха поредицата обвинения към Бойко Борисов и ГЕРБ за авторитарно управление. Това, което става около вестник "Дума" обаче разкрива сходни похвати.

Историята

По думите на отстранените журналисти всичко става след писмо, изпратено до Националния съвет на БСП в отговор на критики на Корнелия Нинова към работата на журналистите в медията. И Христова, и Дърева разпознават в отстраняването си "разправа" с тях, след като решават да се противопоставят на Нинова.

Коренът на проблема се крие в началото на декември. Тогава БСП провежда последното присъствено заседание на широкото си партийно ръководство. Точно преди него в коментар на тогавашния зам.-главен редактор на "Дума" Георги Георгиев се критикува начинът на вземане на решения в БСП "на подпис", без те да са публични. Георгиев поставя въпроса за нуждата от прозрачност в решенията на ръководството на партията в контекста на все по-ниската подкрепа, която тя получава от избирателите.

Екипът на "Дума" не предполага, че именно този коментар ще стане повод за развилите се впоследствие събития.

По време на пленума на партията се предлага в дневния ред на социалистите да залегне и точка, която разглежда работата на двете партийни медии – вестник "Дума" и телевизия БСТВ. Мнозинството отхвърля предложението, но председателката в оставка Корнелия Нинова се изказва по нея с редица забележки. Всички те са насочени към вестника, а не към телевизията, която се създаде преди години именно по идея на Нинова.

Сред упреците към "Дума" са основно критичният тон към ръководството на партията, както и средствата, които вестникът "гълта" от субсидията на БСП. Освен това Нинова твърди, че във вестника се вземат веднъж заплати, а втори път – за същата работа журналистите вземат и хонорари. Всичко това по думите ѝ струва около 40 000 лева месечно на партийната централа.

След отправените обвинения журналистите във в. Дума започват да мислят как да се защитят, тъй като тяхната позиция не е чута, а работната им и партийна съдба зависят в немалка степен от Националния съвет на БСП. Затова те написват писмо, в което оспорват всичко, казано от Нинова. Изпращат писмото до Националния съвет на БСП.

Писмото

В него те разкриват редица обстоятелства, които до този момент не са известни на редовите партийци. В писмото се посочва, че в "Дума" не работят 60 журналисти, както заявява Нинова, а едва 30-тина. Издръжката на изданието не е 40 000 лева на месец, въпреки че именно толкова са гласувани от ръководството на партията. "Дума" получава само по 26 000 лева.

Журналистите пишат още, че сключването на т.нар. "авторски договори" с тях не е направено, за да получават двойни пари за работата си, а защото има джентълменско споразумение между тях и ръководството на "Дума" пенсионираните репортери да не вземат заплати. Т.е. да не са на трудови договори, а да получават само хонорари, за да "не товарят партията със средства".

Съгласуване на текстове с партийния пресцентър

Освен това в писмото се казва, че членове на фондацията, издаваща вестник "Дума", са поискали от журналистите "всички материали, свързани с БСП, да се съгласуват предварително с пресцентъра на "Позитано" 20".

"Тъжно е, защото социалистите започват да се ориентират за това, което става в БСП, от други медии, при това – изкривено. Ако това не е упражняване на цензура, какво е?", се казва в писмото.

В него се съдържат още редица критики към ръководството на БСП, а настояването на авторите му [всички журналисти от "Дума"] е то да бъде обсъдено на пленум.

"От утре не си на работа"

Физическото изпращане на писмото се извършва от пощата на Велиана Христова. "Логично е да го изпратя аз. Освен автор в Дума, аз съм и представител на Съюза на българските журналисти (СБЖ) във вестника", каза тя пред Свободна Европа. Малко след това тя чува думите: "от утре не си на работа".

"Дойдоха и това ми казаха - че от следващия ден не съм на работа", казва Христова. И посочва, че този разговор с нея са провели Атанас Зафиров и Вяра Емилова - и двамата депутати от БСП и членове на фондация "Дума", която на практика издава вестника.

Велиана Христова
Велиана Христова

Христова твърди, че е изхвърлена, а "изхвърлянето" ѝ се случва доста лесно. Причината: тя няма преподписан договор с "Дума". Журналистиката е в пенсионна възраст и работи само на авторски договор. Той пък е изтекъл, тъй като заради пандемията договорите на журналистите в партийния вестник, дори и авторски, не са преподписани.

Въпреки това обаче Христова оглавява отдел "Общество" във вестника и е работила на общо основание. "Не съм писала само коментари. Правила съм наред с това всичко, което прави един шеф на отдел в медия. А то е подбор, редакция и прочие. За това получавах точно 394 лева", разказва тя.

Понеже журналистката няма трудов договор, отстраняването ѝ е лесно и наистина може да се случи от днес за утре.

Нинова е специалист по приватизация и ликвидация, но не е разбрала, че нито БСП, нито "Дума" са "Техноимпекс"
Велислава Дърева

Ден по-късно става ясно, че в партийния вестник на БСП не работи вече и Велислава Дърева. Дълги години тя фигурираше в карето на "Дума" на длъжността "политически наблюдател". За тази си работа Дърева получава точно 180 лева месечно.

На нея дори не ѝ казват, че вече не работи в "Дума". "Писа ми един приятел, че вече не съм в карето на вестника. Изтрита съм", каза Дърева пред Свободна Европа. И допълни, че "Корнелия Нинова е специалист по приватизация и ликвидация, но не е разбрала, че нито БСП, нито "Дума" са "Техноимпекс".

Велислава Дърева
Велислава Дърева

Още хора си тръгват. И едно ново назначение

Дърева и Велиана Христова не са единствените, които се прощават с работата си в партийния вестник. Георги Георгиев – заместник-главният редактор, написал критичния коментар към Нинова, също вече не работи там. Според колегите му е бил "изхвърлен след много години работа за каузата". Свободна Европа опита да се свърже с него по телефона, но Георгиев не отговори на обажданията.

За сметка на това пък в партийния вестник е назначена като първи заместник-главен редактор Нора Стоичкова. Последната ѝ месторабота е създадената от Нинова БСТВ. Преди това Стоичкова беше в партийната телевизия на "Атака" – "Алфа ТВ". По-рано е работила за МВР и е била личен пиар на екслидера на СДС Надежда Нейнски.

Друг, който вече не работи в "Дума", е адимистративният директор на медията Иван Пешев. Пред Свободна Европа той каза, че е напуснал работа заради "несъвместимост с новата заместник-главна редакторка". "Няма да дам повече подробности, приемете, че с госпожа Стоичкова сме несъвместими", каза още Пешев.

По думите и на Дърева, и на Велиана Христова Нора Стоичкова е изпратена във вестника да "следи кой какво прави" и да "налага цензура от името на Корнелия Нинова".

"Вижте официалната позиция"

Свободна Европа потърси Корнелия Нинова с въпроси за случващото се в "Дума". Тя не отговори на телефонните позвънявания.

Потърсихме и цитираните от Христова двама депутати от БСП – Атанас Зафиров и Вяра Емилова. Емилова не вдигна телефона си, а Зафиров отказа да коментира случващото се, препращайки към официалната позиция на БСП.

Позицията на партията пък гласи, че "нито един човек не е уволнен от в. "Дума". Причината да се твърди това, е че нито Дърева, нито Велиана Христова са били на трудови договори.

От БСП твърдят, че авторските договори на журналистките са били срочни и са изтекли. "Добре дошли са да пишат", казват още от партията.

Христова коментира пред Свободна Европа, че "няма уважаващ себе си журналист, който да се съгласи на това". "Няма как да се върна и да пиша в "Дума", каза още тя.

Срещу случващото се в Дума беше направена и онлайн петиция. Тя започна да се разпространява веднага след като стана ясно, че Велиана Христова вече не работи във вестника.

След разрастването на скандала четирима от общо петимата евродепутати на БСП излязоха с позиции за отстранените от работа. Срещу действията на ръководството се обявиха Елена Йончева, Петър Витанов, Иво Христов и председателят на ПЕС Сергей Станишев.

По-рано това стори и вицепрезидентът Илияна Йотова.

Най-ново видео

Прокурор, сенатор, вицепрезидент. Коя е Камала Харис
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:18 0:00
XS
SM
MD
LG