Връзки за достъпност

Извънредни новини

"В България е налице антимафиотски консенсус". Румен Радев положи клетва за втори мандат


Румен Радев
Румен Радев

Президентът Румен Радев и вицепрезидентът Илияна Йотова положиха клетва пред Народното събрание за втория си мандат.

"Заклевам се в името на Република България да спазвам Конституцията и законите на страната и във всичките си действия да се ръководя от интересите на народа. Заклех се", гласеше клетвата, която те произнесоха в пленарната зала.

"В България е налице антимафиотски консенсус", каза президентът в своето обръщение пред Народното събрание. Той определи като ключово връщането на държавността, включително бързата реформа на прокуратурата, защото в противен случай може да се отвори пътят към реваншизъм. Държавният глава каза още, че ще е критик и на новото управление в случаите, когато намира решенията на изпълнителната и на законодателната власт за неправилни, но остава и отворен за диалог.

"Държавата занапред не бива да се управлява през екрана, под масата, по телефона или зад кулисите. Корупцията трябва да бъде съкрушена, за да оцелеем като държава и общество", посочи той.

Радев добави още, че първият му президентски мандат се е случил в драматично време, в което старият авторитарен модел на управление е достигнал своя апогей, "докато в обществото нарастваше негодуванието от корупцията, беззаконието и пропагандата, на които той се крепеше".

"Гражданският бунт през 2020 г. срещу мафиотизацията на властта извади на повърхността факти и процеси, които тя премълчаваше", допълни Радев. Още в началото на обръщението му депутатите на ГЕРБ-СДС напуснаха пленарната зала.

На церемонията присъстваха министър-председателят Кирил Петков, членове на Министерския съвет, на Конституционния съд, представители на дипломатическия корпус и на регистрираните у нас вероизповедания. В началото ѝ бе изчетено решението, с което ЦИК обявява Радев и Йотова избрани за президент и вицепрезидент на Република България. Двамата ще встъпят в длъжност на 22 януари.

Кандидатурата на Румен Радев беше издигната от инициативен комитет, а на втория тур на президентските избори беше подкрепена от 4 политически сили. Той беше преизбран за президент с огромна преднина пред своя опонент Анастас Герджиков, подкрепен от ГЕРБ. Победата на Радев обаче се случи на фона на рекордно ниска избирателна активност – малко над 30% според социологическите агенции.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG